Enquête wijst uit: Toename zware psychische problematiek in spreekkamer van huisarts

Sinds de invoering van de Basis-GGZ per 1 januari 2014 heeft tachtig procent van de huisartsen meer patiënten die specialistische geestelijke gezondheidshulp nodig hebben in de spreekkamer gehad. 66 procent van de artsen zegt dat de klachten in de huisartsenpraktijk in complexiteit is toegenomen en dat is een stijging van vijftig procent ten opzichte van de vorige peiling.
Dit zijn conclusies uit de derde GGZ-peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) die door 1878 huisartsen is ingevuld.

De bedoeling van het huidige GGZ-systeem is dat psychische problematiek zoveel mogelijk dicht bij huis wordt opgepakt. Dat is ook precies wat er gebeurt.
Huisartsen willen graag bijdragen aan de opvang van GGZ-patiënten, zo blijkt bijvoorbeeld uit het hoge percentage respondenten (91 procent) dat werkt met een praktijkondersteuner GGZ.
De communicatie met de gespecialiseerde GGZ rond de overdracht van patiënten laat daarbij te wensen over. Voor een terugverwijzing vanuit de GGZ naar de huisarts is een warme overdracht nodig:  telefonisch overleg tussen behandelaar en huisarts, instemming met de overname van een patiënt en een snelle ontslagbrief met relevante informatie voor de vervolgbehandeling. Op die goede contacten wil ook GGZ Nederland bij de GGZ-instellingen grote nadruk leggen.

Rust, tijd en aandacht gevraagd, ook van de zorgverzekeraars en de politiek

LHV-bestuurslid Geert-Jan van Loenen reageert op de uitkomsten: “We hebben met elkaar afgesproken ‘bij de huisarts als het kan, elders als het moet’, dit betekent dat alle betrokkenen in de geestelijke gezondheidszorg een pittige klus hebben te klaren. Die bereidheid is overal aanwezig en voelbaar. Het gemeenschappelijke uitgangspunt is het bieden van de beste zorg aan kwetsbare patiënten en dat vraagt om rust, tijd en aandacht. Niet alleen aandacht van de huisarts en de psychiater, ook van zorgverzekeraars en de politiek. De LHV vraagt andere partijen dan ook te helpen de psychische zorg voor deze kwetsbare groep patiënten goed en flexibel te regelen”.

Voor downloaden uitkomsten van de GGZ-peiling zie onderaan artikel op site van LHV: Huisarts ziet toename zware psychische problematiek in spreekkamer, 16 juni 2015: www.lhv.nl (Niet meer beschikbaar op site van LHV).

Huisartsen worstelen met uitvoering basis-ggz, door Simone Pauw, Medisch Contact, 16 juni 2015: www.medischcontact.nl

Huisartsen in de problemen door lange wachttijd ggz, NOS Nieuws, 16 juni 2015: http://nos.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer