Skip to main content

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid stuurt Wmo-regels naar gemeenten

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid stuurt alle gemeenten een brief over de gevolgen van de uitspraak van de hoogste bestuursrechter over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).1) Daaraan voegt hij de juridisch onderbouwde spelregels van seniorenorganisatie ANBO toe, die aanwijzingen geeft voor hoe het Wmo-onderzoek moet worden verricht.2) Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wanneer gemeenten zich houden aan de spelregels, hoeven hulpbehoevende burgers hopelijk een stuk minder vaak naar de rechter te stappen. Van Rijn geeft in zijn brief duidelijk aan dat gemeenten zich aan de spelregels moeten houden”.

“Wij moeten bezuinigen”

“Door de spelregels mee te sturen onderschrijft de staatssecretaris dat gemeenten zich aan bestuursrecht en ongeschreven recht moeten houden,” licht Den Haan toe. Een voorbeeld uit de praktijk: veel keukentafelgesprekken die gemeenten met burgers voeren beginnen met ‘wij moeten bezuinigen’ waarna wordt uitgelegd dat het aantal uren huishoudelijke hulp wordt gekort. “Dat mag simpelweg niet. Het Wmo-onderzoek mag niet vooringenomen zijn, de uitslag mag niet al vaststaan. Een gemeente mag zich dus niet verschuilen achter bezuinigingen, maar moet onderbouwen hoeveel zorg iemand nodig heeft”.

Kennis van aandoeningen

Gemeenten moeten waar nodig maatwerk leveren om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Dat betekent dus juist dat de hoeveelheid ondersteuning per persoon verschillend kan zijn, afhankelijk van iemands beperkingen en sociale netwerk bijvoorbeeld. Den Haan: “Daarom is het cruciaal dat het onderzoek moet worden uitgevoerd door iemand die verstand heeft van aandoeningen en de consequenties ervan, of deskundigheid kan laten invliegen. Als twee personen met eenzelfde woonoppervlak allebei slecht ter been zijn, kan het toch zijn dat de een meer ondersteuning behoeft dan de ander, bijvoorbeeld omdat die persoon ook nog een longaandoening heeft”.
De hoogste bestuursrechter heeft nu klip en klaar aangegeven dat gemeenten zo nodig maatwerk moeten bieden.

De spelregels van ANBO bestaan uit 30 normen en zijn opgesteld in samenwerking met Wmo-advocaat Matthijs Vermaat. Er is ook een versie beschikbaar zonder juridisch jargon. (Beide versies van Spelregels voor gemeenten bij het Wmo-onderzoek zijn  niet meer beschikbaar op site van ANBO).

Noten
1) Veel gemeenten moeten beleid huishoudelijke hulp aanpassen, ANBO, 22 mei 2016: www.anbo.nl
2) Spelregels Wmo-onderzoek maken einde aan onzekerheid, ANBO, 30 december 2015: www.anbo.nl

Van Rijn stuurt Wmo-regels naar gemeenten, ANBO, 7 juni 2016: www.anbo.nl

Zie ook: Uitspraak rechter: huishoudelijke hulp valt onder Wmo en blijft taak gemeente, Blogs Beroepseer, 18 mei 2016: https://beroepseer.nl