Pleidooi voor ‘Herstelwet’ zorgstelsel in brief aan informateur Schippers van actiecomité Het Roer Moet Om

Het actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO)*) pleit in een brief aan informateur Schippers voor een herstelwet voor het zorgstelsel.
De herstelwet moet prioriteiten anders stellen, regelgeving onder de loep nemen, budgetten verschuiven en het huidige zorgstelsel aanpassen. Het comité wil dat in het regeerakkoord wordt vastgelegd dat de lastendruk en regelgeving voor zorgverleners met meer dan de helft worden verminderd.

Zeven weken voor de Tweede Kamerverkiezingen vond in Theater Carré in Amsterdam op 21 januari 2017 het debat Politieke keuzes in de zorg plaats, georganiseerd onder meer door Het Roer Moet om, Platform Nieuwe Zorg en de beroepsvereniging voor zorgverleners VvAA. Een van de conclusies was dat we van wantrouwen naar vertrouwen en van tegenwerking naar samenwerking in de zorg moeten. Het debat resulteerde in een oproep aan de politieke partijen, Samen dapper voor de zorg, met tien punten:

  • Stop het georganiseerde wantrouwen en de doorgeschoten controle van de bureaucratie voor patiënten en zorgverleners
  • Geef concreet aan wat wel en wat niet uit de publieke middelen betaald kan worden
  • Investeer in professionaliteit en opleiding in plaats van meer controle en betutteling
  • Verlaat het dogma van ‘eigen-regie’ als excuus voor het onvoldoende leveren van zorg aan kwetsbaren
  • Laat de zorginhoud -binnen vastgestelde kaders- aan de professionals, bouwt u aan de structuur
  • Repareer de uitvoering van de zorgwetten ZVW, WMO en WLZ
  • Realiseer de regionale samenwerking en meerjarige contracten
  • Zorg voor een structureel debat over gezondheid en zorg met de hele samenleving
  • Gezondheidskennis en bewegen moet structureel ingebed worden op scholen, richt de publieke ruimte gezond in
  • Verhoog de prijzen van sigaretten, verminder het aantal verkooppunten drastisch en verdrijf roken uit het publieke domein

Herstelwet na grondige evaluatie van huidige zorgstelsel

Het Roer Moet Om vraagt de informateur de oproep in een regeerakkoord vast te leggen. De ondertekenaars eindigen de brief ermee dat 50 procent reductie van last- en regeldruk alleen bereikt kan worden als ook andere partijen zoals de beroepsorganisaties, verzekeraars, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Nederlandse Zorgautoriteit en patiëntenorganisaties, zich committeren aan het behalen van deze doelstellingen: “Met schrappen alleen zullen we er niet komen. Er zullen ook keuzes gemaakt moeten worden om optimale zorg te kunnen blijven leveren. Dat betekent andere prioriteiten stellen, verschuiving in budgetten en aanpassing van het huidige stelsel. We hebben dit eenvoudigweg ‘de Herstelwet’ genoemd die ingevoerd kan worden na een grondige evaluatie van het huidige zorgstelsel waaronder de drie zorgwetten ZVW, WMO en WLZ. Uiteraard zijn wij gaarne bereid deze brief mondeling toe te lichten”.

Brief aan informateur Schippers, 29 maart 2017: https://beroepseer.nl

Zorgverleners vragen om herstelwet zorgstelsel, Arts en Auto, 30 maart 2017: www.artsenauto.nl

Teken de oproep: Samen dapper voor de zorg: www.hetroermoetom.nu/oproep

*) Over Het Roer Moet OM: De afgelopen jaren is er vanuit de huisartsenberoepsgroep een breed ondersteunde beweging ontstaan genaamd actiecomité Het Roer Moet Om. De kernpunten van de beweging zijn: gelijkwaardigheid tussen zorgverlener en verzekeraar; samenhang door samenwerking, meer vertrouwen in de huisarts als professional en minder bureaucratie. Doel is te komen tot een verandering in de dagelijkse praktijk, wat betreft de enorme regeldruk en administratieve overlast in de zorg. Het comité wordt gesteund door VvAA, waarbij ruim 120.000 duizend zorgprofessionals zijn aangesloten. Afgelopen jaar werd de beweging uitgebreid naar andere beroepsgroepen op het VvAA-congres ‘Zelf aan het Roer’.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer