Ministerie VWS lanceert actieplan Innovatieplaats Cure voor ‘regelarm’ werken in de zorgverlening
Op de actiedag Merkbaar minder regeldruk in Amersfoort lanceerde minister Schippers van Volksgezondheid op 28 oktober 2015 het programma Innovatieplaats Cure dat de regeldruk in de curatieve zorg moet aanpakken. Hierin is plaats voor vijftien experimenten met ‘regelarm’ werken.
Vijftien zorgaanbieders in de curatieve zorg of aanbieders die domeinoverschrijdend werken krijgen experimenteerruimte om bepaalde overheidsregels voor hen tijdelijk buiten werking te stellen. Doelstelling is hen de mogelijkheid te geven om innovatieve, regelarme werkwijzen in de praktijk te brengen, zodanig dat de (ervaren) regeldruk wordt verminderd en voor professionals en instellingen meer ruimte ontstaat voor kwalitatief hoogwaardige, patiëntgerichte of innovatieve zorgverlening. Geslaagde experimenten kunnen vervolgens landelijk worden ingevoerd.
Zorgaanbieders kunnen zich bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aanmelden met hun voorstellen voor deelname aan het experiment vanaf medio november 2015. Na afloop van de aanmeldfase worden alle inzendingen geanalyseerd en vindt er een selectie plaats van de vijftien voorstellen die binnen het experiment vormgegeven kunnen worden. VWS streeft daarbij naar een laagdrempelig en breed gedragen proces.
Voor de realisatie van de voorstellen zoekt het ministerie samenwerking met professionals en patiënten(organisaties), zorgaanbieders, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het Zorginstituut, verzekeraars en accountants in de zorg. Een gezamenlijke inspanning moet ertoe leiden dat de regeldruk van zorgverleners afneemt.
Voorwaarden voor een experiment
Experimenteren betekent ruimte en vrijheid. Tegelijkertijd gelden er een paar voorwaarden voor selectie en uitvoering van de experimenten:
- De kwaliteit en veiligheid van de zorg die de aanbieder levert staat voorop.
- De positie van de cliënt gaat er in ieder geval niet op achteruit en liefst op vooruit.
- De experimenten zijn minimaal budgetneutraal.
Komt er een eind aan de geëxplodeerde zorgbureaucratie?
Het digitale magazine van het kennisplatform FMT Gezondheidzorg dat aanwezig was op de actiedag in Amstersfoort meldt dat minister Schippers heeft gezegd dat… “iedereen ervan overtuigd is dat we zinvolle informatie moeten hebben, zinvol voor patiënt, aanbieder en verzekeraar. Maar we moeten af van de onnodige ballast. De bezem moet door de bureaucratie en wirwar van formulieren die we elkaar aandoen. Daarvoor is vertrouwen in elkaar noodzakelijk”.
Op de actiedag in Amersfoort werd ook het voorbeeld aangehaald van de groep huisartsen die actie voerden onder de naam Het roer moet om. In maart 2015 publiceerden de huisartsen een manifest waarin ze eisten dat politiek en verzekeraars een andere koers varen en een einde maken aan de ‘geexpodeerde zorgbureaucratie’. In oktober 2015 regelde minister Schippers een akkoord met de huisartsen en de zorgverzekeraars. De tijd die huisartsen moeten besteden aan het invullen van formulieren is drastisch verminderd.
Het succes van Het roer moet om heeft een uitstraling naar andere zorgsectoren die zich ook verzetten tegen de zorgbureaucratie. Fysiotherapeuten, apothekers en de geestelijke gezondheidszorg willen dat er ook in hun sector het roer om gaat.
Een diepgeworteld spanningsveld…
In januari 2006 verscheen er een rapport van de VWS-commissie Administratieve lasten in de zorg: Een kwestie van vertrouwen – over transparantie en verantwoorden in de zorg en het terugdringen van administratieve lasten.
Terugdringen van regelgeving en overheidsbemoeizucht blijkt een traject van lange duur in de praktijk. Dat geldt voor elkaar vertrouwen. In de lijst namen van deze VWS-commissie staat ook de huidige staatssecretaris van volksgezondheid, Martin van Rijn vermeld; hij was destijds directeur-generaal gezondheidszorg bij het ministerie.
In het Voorwoord van het rapport staat geschreven: “Deze publicatie gaat over een diepgeworteld spanningsveld: het streven van een transparante samenleving – en dus ook een transparante overheid – en de wens die transparantie vorm te geven zonder daarbij vast te lopen in wetten, regels en uitdijende verantwoordingsdocumenten”.
Ga naar de site van het Ministerie van VWS voor meer info over de aanmeldingsprocedure: www.aanpakregeldruk.nl (site niet meer actief. Info staat nu op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/regeldruk-in-de-zorg/aanpak-regeldruk-in-de-zorg)
Zorg gaat nutteloze regels opruimen. FMT Gezondheidszorg, 28 oktober 2015: www.fmtgezondheidszorg.nl
Huisartsen publiceren manifest ‘Het roer moet om’. Er moet een eind komen aan de ‘geëxplodeerde zorgbureaucratie’, Blogs Beroepseer, 11 maart 2015: https://beroepseer.nl
Een kwestie van vertrouwen – over transparantie en verantwoorden in de zorg en het terugdringen van administratieve lasten. Rapport van de VWS-commissie Administratieve lasten in de zorg. Januari 2006: https://beroepseer.nl