Agressie en geweld: Bij welke beroepsgroepen komt het voor?

Een werknemer wordt wel eens gepest, (seksueel) geïntimideerd of lichamelijk geweld aangedaan. Op de site van TNO staat een interactieve visualisatie van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) waarop je kunt zien hoeveel werknemers in beroepssectoren te maken krijgen met verschillende vormen van agressie: door derden – externe agressie – of door collega’s – interne agressie – en welke behoefte er bestaat aan (aanvullende) anti-agressiemaatregelen. Met een interactieve visualisatie kun je de gegevens zelf verkennen.

De NEA is een van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland bekeken door de ogen van werknemers. TNO en het CBS voeren de NEA uit in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken. Het doel van de NEA is om tegemoet te komen aan de informatiebehoefte van de overheid, werkgevers, vakbonden en brancheorganisaties. De NEA wordt sinds 2003 uitgevoerd.

Door een sector aan te vinken in de beroepenlijst en vervolgens te klikken op een bol, krijg je een uitsplitsing te zien naar verschillende agressievormen. Bij Docenten zien we dat 18,3 % van hen geìntimideerd wordt door derden. Het aantal slachtoffers is 139.000. Het aantal slachtoffers van pestgedrag bij docenten is 57.000 en van lichamelijk geweld 34.000.

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2015, Monitor arbeid TNO: https://www.monitorarbeid.tno.nl/publicaties/nea-2015

Visualisatie op Monitor van arbeid TNO: www.monitorarbeid.tno.nl/nl-nl/visualisaties/vpt-regios/

TNO-rapport Agressie op het werk (2012) in PDF downloaden: https://beroepseer.nl

visualisatie agressie beroepen

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer