Massaontslag in de thuiszorg

Volgens Wouter van den Elsen staan er tussen de 30.000 en 50.000 banen in de thuiszorg op de tocht. Hij schrift op zijn weblog op de site van Zorgvisie dat “de aangekondigde bezuinigingen verschillend kunnen uitpakken, maar zeker is dat de gevolgen voor de werkgelegenheid gigantisch zullen zijn.

Langzaam dringt door wat de personele gevolgen zijn van de hervorming van de ouderenzorg. In het donkerste scenario van werkgeversorganisatie ActiZ zijn er in 2015  50.000 banen minder in de extramurale zorg. Niet alleen door de bezuiniging op huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en begeleiding, maar ook vanwege de effecten die het opheffen van dagbesteding en het korten op de tarieven voor gehandicaptenvervoer zullen hebben.

Gemeenten
Precies uitrekenen wat de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn, is niet mogelijk omdat de gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij met de maatregelen omgaan. De ene gemeente accepteert wel een overschrijding van het Wmo-budget en de andere niet. Een actueel voorbeeld komt van de gemeente Zoetermeer. Deze gemeente heeft net haar aanbesteding voor huishoudelijke hulp in 2013 rond. In een persbericht schrijft ze dat alle contracten in 2013 ontbonden kunnen worden als de kabinetsmaatregelen verkeerd uitpakken. Niets is dus zeker.

Werkgevers
Ook werkgevers anticiperen op de nieuwe werkelijkheid. Een recent voorbeeld is Thebe. Deze thuiszorgaanbieder legde onlangs het personeel een sociaal plan voor waarin de huishoudelijke hulpen aan het werk konden blijven mits zij loon wilden inleveren. De medewerkers hebben het plan verworpen.

Werknemers
Voor de werknemers wordt het dus spannend. Volgende week zijn de begrotingsbesprekingen en dan zal duidelijk worden wat de ruimte is in het regeerakkoord. In aanloop naar de besprekingen zijn de verschillende zorgkoepels druk aan het lobbyen in Den Haag en is Abvakabo al aan het demonstreren. Helaas voor het thuiszorgpersoneel hebben de bond en ActiZ de strijdbijl nog steeds niet begraven en is er geen gezamenlijk actieplan om het banenverlies te beperken. De thuiszorgmedewerkers gaan een koude winter tegemoet”.

Zie weblog Massaontslag op site Zorgvisie, 28 november 2012:  www.zorgvisie.nl
Wouter van den Elsen is redacteur en werkt sinds 2006 bij Zorgvisie, online platform voor beleid en management in de zorg.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer