Machtspositie van zorgverzekeraar leidt tot opheffing Leidse coöperatie van huisartsen
Het samenwerkingsverband van tien Leidse huisartsen Cello (Coöperatie Eerste Lijn Leiden en Omstreken) houdt na acht jaar op te bestaan. Voor negen mensen die in dienst zijn van Cello is ontslag aangevraagd. Voor zeven van hen, praktijkondersteuners en administratieve krachten, is inmiddels een andere baan geregeld. De circa 25.000 patiënten waarvoor Cello actief was, behouden hun eigen huisarts, maar raken in veel gevallen hun vertrouwde praktijkondersteuner kwijt.
Financieel was het overeind houden van de coöperatie niet meer op te brengen, verklaart bestuurslid, huisarts Walter Schrader. In het Leids Dagblad vertelt hij aan Marieta Kroft: “We krijgen van de zorgverzekeraars nooit de vergoeding waar we recht op hadden, onder andere omdat Cello een initiatief is van huisartsen met een eenmanspraktijk. Wij zitten niet onder één dak. Zorgverzekeraars vinden dat de zorg in de eerste lijn moet worden ondergebracht in groepspraktijken’’.
De eerste lijn is de directe zorg die een patiënt kan krijgen, dus zorg zonder doorverwijzing.
Schrader was een van de oprichters van Cello in 2009. “Scal Medische Diagnostiek stopte met de zorg voor chronische diabetespatiënten. Twintig jaar ervaring dreigde te worden weggegooid. Met een stuk of twaalf huisartsen hebben we toen besloten de diabeteszorg over te nemen’’.
Hoewel de coöperatie gelijk al financiële tegenwerking ondervond, zetten de huisartsen hun initiatief door. Er kwamen in hun pand een fysiotherapeut, diëtisten en er kwamen meer praktijkondersteuners voor chronische longzorg en kwetsbare ouderen. “We waren de eerste huisartsen die een praktijkondersteuner GGZ (geestelijke gezondheidszorg, red.) introduceerden’’.
Daarnaast kwamen allerlei andere initiatieven van de grond. Cello wilde dicht bij de mensen in de wijk staan en meer doen aan preventie. Onder het credo ’wat goed is voor 30.000 patiënten, is ook goed voor 300.000 patiënten’, ontwikkelde de coöperatie meertalige informatiebrieven en behandelprotocollen voor patiënten met verschillende aandoeningen. Ze kwamen voor iedereen beschikbaar.
Schrader vertelt dat Cello ook een voorloper was op het gebied van de E-health ofwel de zorg met behulp van het internet en de lancering van de ’prima-pas’, een elektronisch patiëntendossier waarbij de patiënt zelf bepaalt wie inzage krijgt in zijn medisch dossier.
Opheffing Cello op vrijdag 16 december 2016 om 17.00 uur
Cello heeft een negatief saldo van 40.000 euro. Om de zorgverzekeraars in staat te stellen het bedrag aan Cello alsnog te vergoeden heeft Cello de zorgverzekeraars uitgenodigd naar het adres van Cello, Doezastraat 1 in Leiden, te komen op vrijdag 16 december om 17.00 uur, het officiële moment van opheffing van de coöperatie*).
*) Cello huisartsen Leiden laat Zorgverzekeraar rekening betalen, Cello huisartsenzorg, 14 december 2016: www.leidenhuisarts.nl
Stekker uit coöperatie Leidse huisartsen Cello, door Marieta Kroft, Leidsch Dagblad, 14 december 2016: www.leidschdagblad.nl (Artikel niet meer beschikbaar op site Leidsch Dagblad).
U P D A T E
Het doek valt voor Leidse coöperatie Cello, ZorgenZ, door Corina de Feijter, 23 januari 2017: https://zorgenz.nl/doek-valt-leidse-cooperatie-cello/