KNMG reageert op wetsvoorstel: Verplicht doorbreken beroepsgeheim bij vermoedens van fraude geen optie
De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) geeft op haar website een reactie op een concept-wetvoorstel van de ministeries van Volksgezondheid, Justitie en Sociale Zaken waarin staat dat verzekeringsartsen en medisch adviseurs patiëntendossiers moeten overhandigen wanneer ze fraude vermoeden.
KNMG: “In diverse media is de afgelopen dagen aandacht geweest voor een conceptwetsvoorstel waarin zou staan dat artsen hun beroepsgeheim moeten doorbreken bij vermoedens van fraude. De KNMG vindt, net als de minister, dat fraude met zorggeld moet worden tegengegaan. De verplichting voor artsen om hun medisch beroepsgeheim te doorbreken voor de opsporing van fraude, vindt de landelijke artsenfederatie echter veel te ver gaan. Het belang van het medisch beroepsgeheim, als waarborg voor vrije toegang tot gezondheidszorg, is te groot. Patiënten moeten in openheid en in vertrouwen met hun artsen over hun zorgen kunnen praten, zonder bang te zijn dat deze informatie met derden wordt gedeeld.
Belang beroepsgeheim
Begin juli 2015 publiceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een factsheet Beroepsgeheim. Deze factsheet is in overleg met diverse partijen in de zorg tot stand gekomen. Hierin benadrukt het ministerie het belang van het medisch beroepsgeheim. Het beroepsgeheim dient ter bescherming van de individuele patiënt en van de samenleving als geheel. Als burgers niet kunnen vertrouwen op het beroepsgeheim, bestaat het risico dat zij zorg gaan mijden. Dit betekent dat artsen ook in contacten met politie en justitie het beroepsgeheim moeten bewaren. Hoewel het beroepsgeheim niet absoluut is -er zijn situaties waarin artsen het geheim mogen doorbreken-, is waarheidsvinding op zich geen grond hiervoor.
Overleg ministerie
Omdat de KNMG het wel belangrijk vindt dat zorgfraude wordt tegengegaan, is zij samen met andere partijen in gesprek met de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie over de aanpak hiervan. Een wettelijke plicht om het beroepsgeheim te doorbreken bij vermoedens van fraude, is voor de KNMG echter geen optie. Mocht hiertoe dan ook een wetsvoorstel worden ingediend bij de Tweede Kamer, dan zal de KNMG daartegen in verweer gaan.
KNMG: verplicht doorbreken beroepsgeheim bij vermoedens fraude geen optie, KNMG, 22 juli 2015: www.knmg.nl
Dossier Beroepsgeheim KNMG: www.knmg.nl
U P D A T E
Factsheet Medisch beroepsgeheim, Rijksoverheid, 15 juni 2016: www.rijksoverheid.nl