Skip to main content

Remke van Staveren: “GGZ, Kom voor jezelf op en zeg nee tegen alweer nieuwe eisen van politiek en zorgverzekeraars!”

nee zeggen

Remke van Staveren, psychiater en een van de initiatiefnemers van HART voor de GGZ dat zich inzet voor een betere, herstelondersteunende en menswaardige GGZ, vraagt zich af wat er in twee jaar is verbeterd sinds ze haar blog De GGZ is op sterven na dood schreef  in oktober 2016. Haar opmerking dat de GGZ ontoegankelijk en disfunctioneel was bleek een gevoelige snaar te raken.

Remke van Staveren in haar blog van 9 augustus 2018:

“Ik had laatst een woedende huisarts aan de lijn. Wat bleek? Hij had maanden geleden zijn patiënte naar onze GGZ-instelling gestuurd vanwege een ernstige depressie. Patiënte kwam op de wachtlijst van het zorgprogramma ‘stemming en angst’. Dat duurde zó lang dat ze, inmiddels de wanhoop nabij, zich ‘suïcidaal uitte’. Of de huisarts haar naar de crisisdienst wilde verwijzen? De crisisdienst reageerde gepikeerd – hoezo crisis, het beeld bestond toch al maanden? – maar ging uiteindelijk overstag en beoordeelde patiënte thuis. Geen crisis, wel een verdenking op een psychotische stoornis, of de huisarts haar naar het VIP-team (Vroege Interventie Psychose) wilde verwijzen?

Kafka verbleekt erbij.

De GGZ. Als je als patiënt niet helemaal aan het ideale aanmeldplaatje voldoet – en wie doet dat wel? – kom je er tegenwoordig maar moeilijk in. Je bent te jong (naar wijkteam van de gemeente), te oud (naar team ouderen psychiatrie), hebt de verkeerde postcode (naar een ander team), bent niet ernstig genoeg (naar de basis GGZ), krijgt naast je depressie (team angst- en stemming) een psychose (naar team psychotische stoornissen). Of je krijgt het label ‘persoonlijkheidsstoornis’ (naar de POH-GGZ van de huisarts).

De GGZ. Je zult er maar werken. Het ene jaar moet het zus, het volgende jaar zit het zo. Want als de zorgverzekeraars na een jaar – alweer! – met nieuwe eisen komen, luiden die onvermijdelijk de zoveelste reorganisaties bij de GGZ-instellingen in. Als medewerker krijg je keer op keer te horen dat het niet anders kan, dat ‘als we er niet in meegaan, we straks failliet gaan en helemaal geen zorg meer kunnen bieden!’ Met de onderliggende boodschap: ‘En dat wil jij toch niet op je geweten hebben?’

Nee zeg, het failliet gaan van de GGZ, dat wil ik zeker niet op mijn geweten hebben. Daarom schrijf ik ook deze blog”.

Klik hier voor lezen van het slot van de blog van Remke van Staveren: Is de GGZ nog steeds op sterven na dood? HART voor de GGZ, 9 augustus 2018: www.hartvoordeggz.nl

Op 6 september 2018 is Remke van Staveren ‘s middags te gast bij LISTER waar zij een lezing geeft over een herstelondersteunende GGZ. LISTER is een organisatie die in wijken van Utrecht en omgeving steun en huisvesting biedt aan mensen met psychiatrische en verslavingsproblemen.
Klik hier voor meer info: https://www.lister.nl/nieuws/uitnodiging-lezing-remke-van-staveren/(Niet meer beschikbaar op Lister.nl).

Twee door Remke van Staveren geschreven boeken:
HART voor de GGZ, werken met compassie in een nieuwe ggz.
HART voor herstel, werken aan een menswaardige ggz.

Klik op een omslag voor details.

HART voor de GGZ, werken met compassie in een nieuwe ggzHART voor herstel, werken aan een menswaardige ggz

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.