Eerste resultaten van het Zorgpanel van Follow the money

In september 2016 werd het Zorgpanel van Follow the money in het leven geroepen. Daarvoor hebben zich iets meer dan 500 mensen aangemeld. Follow the money is het multimediaal platform voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek. Met de lezers wil het FTM-panel onderzoek doen naar de zorg. Iedereen kan en mag meedoen, of je nu professional bent, patiënt, vrijwilliger of mantelzorger.

In het panel komen thema’s aan bod als bureaucratie, verspilling, transitie, toegankelijkheid. De centrale vraag is: Wat maakt onze zorg zo duur?
Het meest besproken thema van de afgelopen maand was het eigen risico. Met de verkiezingscampagne op komst zijn er verschillende politieke partijen die plannen hebben om het eigen risico in de zorg te beperken of af te schaffen. FTM was erg benieuwd hoe de panelleden daar tegenaan kijken. De eerste resultaten laten zien dat een meerderheid van de respondenten voorstander is van het afschaffen van het eigen risico: op de stelling ‘het afschaffen van het eigen risico in de zorg is een goed idee’ antwoordde 65,9 procent het daar mee eens of zelfs zeer mee eens te zijn. Ongeveer een kwart van het panel vindt het afschaffen van het eigen risico geen goed plan.

Mijden van zorg

Voor een deel van het panel heeft de hoogte van het eigen risico ook wel eens geleid tot het mijden van de zorg. Op de vraag: ‘Heb je wel eens besloten geen gebruik te maken van zorg in verband met de financiële consequenties?’ antwoordde 35 procent bevestigend. Columnist S. de Beter leverde forse kritiek op het eigen risico in de zorg: in zijn column pleitte hij ervoor om het te vervangen door een eigen bijdrage, volgens hem een veel beter instrument. Ook dit idee hielden wij ons panel voor. De reacties waren gemengd: de groep tegenstanders is iets groter dan die van de voorstanders. Een aanzienlijk deel van het panel twijfelt nog.

Andere vragen betroffen de transitie van zorgtaken, verspilling in de zorg en het digitaal medisch dossier.

Lees meer – en bekijk de grafieken – over De eerste resultaten van het FTM Zorgpanel, door Jeffrey Stevens, Follow the money, 17 oktober 2016: www.ftm.nl

eerste resultaten ftm zorgpanel

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer