Skip to main content

Directeur Oomen van DSW vertelt over marktwerking in de zorg en wijziging Artikel 13

In een interview met DSW-zorgverzekeraar Chris Oomen door Joris Heijn en Eelke van Ark van Follow the money lezen we hoe de grootste van de kleine zorgverzekeraars van Nederland denkt over de ontwikkelingen in de zorgmarkt. DSW heeft 460.000 verzekerden. Achmea heeft er ruim 5 miljoen.
Oomen maakt meestal als eerste de premie voor het komende jaar bekend, wat in het verleden nog wel eens frictie opleverde met belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Zoals twee jaar geleden, toen DSW met een veel lagere premie kwam dan collega’s hadden verwacht en Menzis-voorzitter en vice-voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland Roger van Boxtel zich publiekelijk afvroeg of Oomen die goedkope premie soms uit eigen zak bekostigde.

Het duo stelt vragen over de overheveling van de zorgtaken verpleging en verzorging uit de AWBZ naar verzekeraars in 2015, bezuinigingen, premieverhoging, ziekenhuisbekostiging en ondemocratische ziekenhuizen. Op de vraag waarom hij meent dat de balans rond de discussie over het aanscherpen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet – waarvan Oomen een tegenstander is – is doorgeslagen, antwoordt hij:
“Met de wijziging van artikel 13 wordt het zorgstelsel verder uit balans gebracht. Vier grote verzekeraars, die samen negentig procent van de markt in handen hebben, lopen te preken wat er moet gebeuren. Dan gaan ze met elkaar zitten bedenken waar de spoedeisende hulp mag blijven en waar niet. Met de aanscherping van artikel 13 krijgen ze nog meer macht om dat ook uit te voeren. Dat betekent dat vier mensen het eigenlijk voor het zeggen hebben in dit land. Dat leidt altijd tot problemen. Je ziet het ook bij toezichthouders, zoals nu bijvoorbeeld de Nederlandse Zorgautoriteit. Als zo’n clubje teveel macht krijgt, gaan ze dat ook gebruiken. Of misbruiken. Als er een balans is waarin iedereen rekening met elkaar moet houden, is er een veel evenwichtiger besluitvorming”.

Oomen is tegen schaalvergroting en fusiedrift van de Nederlandse zorg; hij vindt vier grote, machtige partijen een bedreiging voor het goed functioneren van de zorgmarkt:
“Onderlinge concurrentie tussen de grote vier? Die is er niet. Het is eigenlijk een handjevol mensen binnen de grote vier zorgverzekeraars dat in Nederland bepaalt wat er gebeurt….
Ik vind dit een volstrekt doodlopende weg dat we straks naar zo weinig verzekeraars en zo weinig instellingen gaan, die geen eigen gezicht meer hebben. Als werknemer is het zo belangrijk om mede het gezicht van je organisatie te kunnen bepalen. Daarmee zeg ik niet dat er geen grote organisaties mogen zijn. Ik nodig iedereen graag altijd uit om een paar van die kolossen binnen te lopen. Er is werkelijk niemand die elkaar nog kent, men werkt totaal langs elkaar heen. Dus de toegevoegde waarde van het geheel, dat zie ik haast niet”.

Lees het hele interview op de site van Follow the money: DSW-directeur Chris Oomen: ‘De zorgmarkt zit op een doodlopende weg’, interview door Joris Heijn en Eelke van Ark,
23 september 2014: www.ftm.nl
Follow the money is het eerste onafhankelijke multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek in Nederland.

U P D A T E
Zorgverzekeraars zijn rijker dan ooit. De vier grote verzekeraars hebben maar liefst 9,7 miljard euro in hun spaarpot zitten. Dat is 5,8 miljard euro meer dan wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Achmea, CZ, Menzis en VGZ, goed voor 90 procent van de markt, hebben vorig jaar opnieuw meer winst gemaakt: 1,4 miljard euro, 16,8 procent meer dan in 2012.
De Consumentenbond is een actie gestart om de zorgpremie omlaag  te krijgen: Premiejagen op stijgende winsten zorgverzekeraars, website Consumentenbond, 24 september 2014: www.consumentenbond.nl (artikel niet meer beschikbaar, zie hieronder).

Update: Resultaten van de actie Premiejagen, Consumentenbond, 25 februari 2015: www.consumentenbond.nl/acties/premiejagen2/resultaten-pagina