Zorgverzekeraars hoeven niet te regeren. Zij verlenen de zorg niet: Dat doet u!

Laten we de zorgverzekeraar regeren? vraagt Edwin Brugman op de in Utrecht op 12 februari 2015 gehouden Algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie (NVGzP). Het is een vereniging van en voor Big-geregistreerde psychologen: GGZ-psychologen, klinisch psychologen en neuropsychologen.
Edwin Brugman is directeur Kennismanagement en Netwerken bij VvAA, de vereniging van professionals in de zorg met meer dan 114.000 leden.
In een verslag van de lezing schrijft Korleki Okletey dat Brugman zijn lezing begint met een kleine waarschuwing: ‘Don’t shoot the messenger’, want hoewel hij niet aan de kant van de verzekeraars of de regering staat, zal hij wel zaken gaan benoemen waar psychologen wellicht niet blij mee zijn.
“Wie regeert er nu eigenlijk als het gaat om zorg in Nederland”, vervolgt Brugman. “Zorgverzekeraars voeren de druk op de Tweede Kamer op, ze beïnvloeden het beleid en het is belangrijk om ons dat te realiseren”.

“Minister Schippers heeft het altijd over betere zorg en minder kosten. Dat is iets waar we het allemaal mee eens zijn”, vertelt Brugman. “En er moet bespaard worden.
…  Er wordt in de media veel gesproken over fraude onder zorgverleners. Zo zou er sprake zijn van 4 miljard aan onterechte declaraties in de zorg. Uiteindelijk is daar onderzoek naar gedaan, dat onderzoek is overigens niet gepubliceerd, waaruit bleek dat het om minder dan 1 miljard ging. Maar onder het publiek is de toon gezet: zorgverleners zijn de boosdoener. Met gevolg dat alle wetswijzigingen zijn gericht op het beperken van het zorgaanbod”.

Er is inderdaad een hoop geld bespaard door de maatregelen van minister Schippers, geeft Brugman toe. “Maar een groot deel van die besparing komt door, bijvoorbeeld, het wegvallen van patenten op medicijnen waardoor deze goedkoper geproduceerd kunnen worden. Maar die besparing wordt door de overheid verkocht als effect van hun beleid”.

Kwaliteit moeten wij als zorgverleners vaststellen

Brugman vindt dat de beroepsgroepen in de zorg te lang hebben gewacht met het vormen van een gemeenschappelijk standpunt: “En nu is het bijna te laat. We moeten als zorgverleners echter ook kijken naar ons eigen gedrag, aan boze artsen hebben we niets. Op het moment wordt de zorgverlener aangepakt. Er wordt veel gesproken over kwaliteit en ‘goede zorg’. Maar wat is dat eigenlijk? Dat moeten wij als zorgverleners vaststellen, anders gaan verzekeraars dat doen. Zorgverleners zijn kwetsbaar als het over kwaliteit gaat. We moeten laten zien dat we duidelijke kwaliteitscriteria hebben en elkaar als professionals aanspreken op die kwaliteit”.

Het is tijd voor de beroepsgroepen in de zorg om zelf de toon van de discussie te bepalen. En hoewel zorgverleners en zorgverzekeraars tot elkaar veroordeeld zijn, is de boodschap wel dat “we de zorgverzekeraar niet hoeven te laten regeren. Ze zijn een grote speler, maar zorgverzekeraars verlenen de zorg niet. Dat doet u”.

Lees het hele verslag Laten we de zorgverzekeraar regeren? Prikkelende NVGzP-lezing Edwin Brugman, door Korleki Okletey, site NVGzP, 19 februari 2015: www.nvgzp.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer