Experiment: Zorg zonder regels

de_hovenZorginstelling De Hoven in Noord-Groningen experimenteert vanaf 1 juli 2011 met “Zorg zonder regels”. Op drie afdelingen wordt voor een bepaalde periode de dwingende werking van protocollen, regels, beschreven processen en registraties stopgezet.

Uitgangspunt voor het project is de gedachte dat bureaucratie en regelgeving nu vaak in de weg staan van aandacht voor de cliënt en zijn wensen en behoeften.

Doel van het project is aantonen dat het terugdringen van bureaucratie en regelgeving leidt tot meer aandacht voor de wensen en behoeften van cliënten en tot een positieve invloed op hun welbevinden. Het project is geslaagd als blijkt dat het terugdringen van bureaucratie en regelgeving leidt tot meer passie, betrokkenheid en aandacht van medewerkers voor cliënten.
Daarbij geldt als randvoorwaarde dat de basiskwaliteit van de zorg op orde blijft en het effect op de bedrijfsvoering positief is of tenminste gelijk blijft.

Het experiment is voorbereid met de Rijksuniversiteit Groningen en zorgverzekeraar Menzis en wordt begeleid door Dr. L. Meijering van de Rijksuniversiteit Groningen, onder supervisie van Prof.dr. I. Hütter. Onderdeel is een participatief onderzoek met zeer oude mensen, hun begeleiders en familieleden.

Het onderzoek moet inzicht en mogelijke interventies opleveren waarmee cliënten, familie en zorgverlener/ondersteuner samen, vanuit de behoeften van de cliënten, invulling geven aan de ondersteuning.
Vanuit het UMCG zal professor Slaets ondersteuning bieden waar het gaat om methoden en technieken om welbevinden te meten. Ook heeft Slaets cursussen ontwikkeld om groepen verzorgenden te scholen in het voeren van gesprekken over welbevinden.

Downloaden Notitie Zorg zonder regels op site van Skipr: www.skipr.nl/wosmedia/393/zorg_zonder_regels.pdf


U P D A T E

Evaluatie Zorg Zonder Regels. Een uitzondering op de regel, De Hoven, 2013: www.dehoven.nl/media/docs/Hoven_ZZR_rapportdef.pdf

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer