Contract zorgverzekeraar VGZ met GGz-aanbieder BuurtzorgT gesloten op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid

Bart Kiers van Zorgvisie – site en magazine voor management en beleid in de zorg – meldt dat BuurtzorgT voor het eerst een contract heeft afgesloten met een zorgverzekeraar voor het geven van gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGz) aan patienten in de wijk. BuurtzorgT biedt tweedelijns-GGz op een radicaal andere manier aan. Niet in klinieken, maar bij mensen thuis.
Het contract is gesloten met zorgverzekeraar VGZ. Volgens BuurtzorgT en VGZ is het een uniek contract omdat het is gebouwd op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Beide zeggen hiermee een partnership te hebben gesloten om samen doelen te bereiken en problemen op te lossen.

VGZ-manager zorginkoop GGz, Marloes van Dongen, vertelt dat ze in 2017 regelmatig gesproken heeft met BuurtzorgT om de werkwijze te begrijpen. Zo is het vertrouwen geleidelijk gegroeid: “BuurtzorgT zet patiënten en hun omgeving centraal en probeert verspilling van zorg tegen te gaan. Dat past goed in onze visie van zinnige zorg”.
Jos de Blok, mede-oprichter van BuurtzorgT: “BuurtzorgT wil geen onnodige psychiatrische zorg leveren. De inzet is gericht op herstel en het versterken van het sociale netwerk van patiënten”.
Het contract geldt voor één jaar. Dan willen BuurtzorgT en VGZ bekijken hoe de samenwerking is bevallen. Of een meerjarencontract er daarna inzit, valt nog niet te zeggen. VGZ sluit in principe alleen meerjarencontracten af met alliantiepartners.

De Nieuwe GGz

Volgens Van Dongen wil VGZ met dit contract ook De Nieuwe GGZ een impuls geven. De Nieuwe GGZ, gelanceerd in oktober 2015, is een beweging die zich inzet  voor een nieuw élan in de GGz. Ze maakt zich sterk voor ontmanteling van de bureaucratie in de GGz en mobiliseert de bij de GGz betrokken mensen om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan, projecten te starten en een visie te ontwikkelen om de GGz toekomstbestendig te maken.

Lees het hele artikel Jos de Blok lyrisch over contract VGZ met BuurtzorgT, door Bart Kiers, Zorgvisie, 16 februari 2018: www.zorgvisie.nl

BuurtzorgT: http://buurtzorgt.nl

De Nieuwe GGZ: www.denieuweggz.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer