Vlaamse leraar Koen Timmers genomineerd voor internationale Global Teacher Prize

koen timmers thumbKoen Timmers uit het Belgische Hasselt heeft grote kans verkozen te worden tot de beste leraar ter wereld. Hij is genomineerd als een van de tien leerkrachten die in aanmerking komen voor de Global Teacher Prize 2018. De prijs wordt jaarlijks uigereikt aan een ‘buitengewone leerkracht die een opmerkelijke bijdrage aan zijn of haar beroep heeft geleverd’, door de in Dubai gevestigde Varkey GEMS Foundation. Aan de onderscheiding is een prijs verbonden van een miljoen dollar.
De Global Teacher Prize wil voor het onderwijs doen wat de Nobelprijs doet voor de wetenschap, de literatuur en de vrede.

De Varkey GEMS Foundation is een non-profit organisatie, opgericht om het niveau van het onderwijs voor niet-bevoorrechte kinderen te verbeteren door middel van projecten, onderwijsprogramma’s en ondersteunende campagnes.

Het Kakuma-project

De 38-jarige Timmers is lector aan Hogeschool PXL in Hasselt en leerkracht webdesign aan CVO De Verdieping in Heusden-Zolder, een dynamisch centrum voor volwassenenonderwijs.
Nadat hij had gehoord van de situatie in het vluchtelingenkamp Kakuma in Noord-Kenia – het kamp telt bijna 190.000 bewoners – is hij in 2015 een project gestart voor het transporteren van laptops, zonnepanelen en internetvoorzieningen naar het kamp met de bedoeling webdesign te leren aan vluchtelingen. Honderdvijftig leraren uit de hele wereld geven nu onderwijs via Skype aan de vluchtelingen in het kamp. Timmers zelf geeft ook gratis les via Skype. Er zijn nu meer dan 20.000 studenten over de hele wereld uit veertig landen die betrokken zijn bij het Kakuma-project. Elke dag krijgen ze les via Skype.

In 2017 lanceerde Timmers drie studentenprojecten waaraan 250 scholen in 66 landen deelnamen. Vier weken lang hielden studenten zich bezig met de door de Verenigde Naties opgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals). Ze deden onderzoek, discussieerden, presenteerden en deelden wekelijks hun bevindingen met elkaar via video’s. De projecten veranderden de mentaliteit van de studenten en boden een platform aan leraren voor uitwisseling van nieuwe methoden en het stimuleren van empathie in de klas.

De winnaar van de Global Teacher Prize wordt bekendgemaakt tijdens het Global Education and Skills Forum in Dubai op zondag 18 maart 2018. Zie https://eu.eventscloud.com/ehome/gesf2018nI (Niet meer beschikbaar)

Lees ook: Project Kakuma: 150 educators across 6 continents offering free education to african refugees via Skype, National Geographic, 15 februari 2015: https://blog.education.nationalgeographic.org

Zie hieronder de video Koen Timmers – Global Teacher Prize 2018 – Top 10. Duur 4 min

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer