Bloggers op de bres voor zelfbewuste verpleegkundigen die deelnemen aan het publieke debat

omslag saving lifesHugo van der Wedden blogt in het digitale magazine Nursing dat het tekort aan verpleegkundigen voor een groot deel is te verklaren door het slechte imago van het vak. Voor dat slechte imago zijn volgens hem de media grotendeels verantwoordelijk. Het tekort aan verpleegkundigen is overigens een wereldwijd probleem.
Van der Wedden refereert aan het in 2009 verscheen boek Saving lives: Why the media’s portrayal of nursing puts us all at risk. “In televisieseries als Grey’s anatomy en House worden artsen neergezet als hoogopgeleide professionals, terwijl verpleegkundigen de hulpjes zijn. Lieve meisjes die billen wassen en af en toe goed zijn voor een onenightstand. In serieuze nieuwsprogramma’s zijn het altijd artsen die het woord voeren als zorgprofessional. Vrijwel nooit zien we een verpleegkundige als deskundige iets zeggen over een ernstig gezondheidsprobleem”.

In Nederland is het niet anders, vervolgt Van der Wedden en hij noemt een treffend voorbeeld: “Begin maart mochten achttien wijkverpleegkundigen aanschuiven bij Pauw en Jinek. Althans, ze mochten in het publiek zitten en iets zeggen over werkdruk, het belachelijk lage salaris en de absurde bureaucratie waarmee ze zijn opgezadeld. Aan tafel bij de presentatoren zat echter een huisarts, Tom van het Hek. Het was aan hem als deskundige om een analyse van de problemen te maken. Was er echt geen verpleegkundige te vinden die iets intelligents kon zeggen over de ontwikkelingen in de wijkverpleging? Pauw en Jinek deden precies datgene wat in Saving lives als desastreus omschreven wordt: een arts het woord laten voeren over een verpleegkundig probleem. Hoe rolbevestigend wil je het hebben?”

Van der Wedden wil geen klagende verpleegkundigen meer zien op televisie. Hij wil deskundigen horen die oplossingen aandragen: “Ze zijn er heus”.
Ook Nannie Wiegman van het Florence Nightingale Instituut wil het anders. Ze schrijft in haar blog in Nursing dat het hoog tijd is “dat de samenleving zelfbewuste verpleegkundigen, die er natuurlijk ook zijn, in het publieke domein ziet opereren”. In dezelfde blog schrijft zij dat een visie op de toekomst van het verpleegkundig beroep ontbreekt. Zo’n visie is er volgens haar nodig om een beroepsgroep te kweken die weet wat ze waard is. Verpleegkundigen behoren zich klaar te maken om het debat aan te gaan over hun waarde voor de Nederlandse samenleving.

Hugo: ‘Verpleegkundigen in de media’, door Hugo van der Wedden, Nursing, 11 april 2017: www.nursing.nl

Nannie: ‘Aan tafel bij Matthijs op 12 mei’, door Nannie Wiegman, Nursing, 6 april 2017: www.nursing.nl

U P D A T E

Zichtbaar in de media – Yes please! door Annemieke, Anneau 1989 – Nurse next level, 19 april 2017: http://anneau1989.com/2017/04/19/zichtbaar-in-de-media-yes-please/ (Website is opgeheven)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer