Wegwijzer Pesten: In drie stappen naar een passende aanpak van pesten
Onderzoeksinstituut TNO heeft in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken een Wegwijzer pesten uitgegeven die je in drie stappen leidt naar een passende aanpak van pesten.
Pesten op het werk is een hardnekkig probleem in onze samenleving. Er is sprake van pesten op het werk bij herhaald ongewenst negatief gedrag waartegen iemand niet in staat is zich te verdedigen.
Pesten kan (ernstige) gevolgen hebben voor de gepeste, maar ook voor de omstander en de werkgever. Doortastend en zorgvuldig optreden is van groot belang. Een aanpak gericht op de oorzaken van pesten werkt het beste, omdat je hiermee de kans op herhaling verkleint. De Wegwijzer pesten is erop gericht de gepeste, de omstander en de leidinggevende/HR-medewerker te helpen bij het (h)erkennen van pestgedrag en hen handvatten te geven om pesten aan te pakken.
Van de werknemers wordt 7,8 procent gepest op het werk. Dat zijn ruim een half miljoen werknemers. 1,2 procent van de werknemers wordt structureel gepest op het werk. Dat zijn ruim 80.00 werknemers.
Pesten leidt tot vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Per bedrijf komt dat neer op 45.00 euro per jaar verlies.
Bedrijven pakken pesten op het werk vaak verkeerd aan, aldus deskundigen. Veel organisaties hebben protocollen voor pestgedrag, maar aan de uitvoering daarvan schort het vaak. Zo zijn namen van vertrouwenspersonen bijvoorbeeld onvindbaar op intranet. Ook denken veel werkgevers dat pesten bij hun niet voorkomt of vinden dat hun medewerkers gewoon tegen een geintje moeten kunnen.
Soms wordt de gepeste of de pester ontslagen. Maar dat levert een verschuiving van het probleem op: de pesters vinden wel weer een nieuw slachtoffer of na het weggaan van de pestkop staat er een nieuwe op. Volgens ‘pestpsycholoog’ Bob van der Meer moeten organisaties de hele afdeling aanspreken, en dus ook verantwoordelijk maken.
Klik hier voor de Wegwijzer pesten van TNO.
Klik hier voor factsheet Herken pesten van TNO.
4 miljoen verzuimdagen door pesten op het werk, TNO, 1 juni 2015: http://www.monitorarbeid.tno.nl/nieuws/kwart-van-de-werknemers-ooit-gepest (Niet meer beschikbaar).
Pesten op werk kost bedrijf 45.000, PW De Gids, door Sanne van Baar, 22 juli 2015: www.pwnet.nl/1149/pesten-op-werk-kost-bedrijf-45-000
U P D A T E
Pesten, intimidatie en discriminatie op het werk – Factsheet, Monitor Arbeid TNO, 6 juni 2016: https://monitorarbeid.tno.nl/publicaties/factsheet-pesten-intimidatie-en-discriminatie-op-het-werk/