Wat te doen tegen stress en werkdruk?
Rien Seip, jurist en senior productmanager bij Loyalis, dienstverlener voor de gezondheidszorg, schreef een blog op Zorgvisie over arbeidsongeschiktheid en stress. Uit recente berichten blijkt dat stress steeds meer veroorzaakt wordt door psychische klachten. In 2015 zelfs vaker dan door lichamelijke klachten. Seip schrijft dat het twintig jaar geleden vooral de oudere werknemers waren die werden getroffen door een burn-out. Vandaag de dag treft arbeidsongeschiktheid door psychische klachten vooral veel jonge mensen. Maar liefst vijftig procent van het langdurig verzuim onder 25- tot 34-jarigen was in 2014 stressgerelateerd.
Seip: “Het is niet zo vreemd dat stress een belangrijke factor is geworden in ziekteverzuim. De manier van werken is de afgelopen jaren ontzettend veranderd. De snelheid waarin zorgtaken moeten worden uitgevoerd, ligt hoog. En dat veroorzaakt vaak veel werkdruk. Lopen de gemoederen hoog op en bestaat er bij de werkgever weinig begrip? Dan kan het snel gaan. Voordat je het weet raakt een medewerker arbeidsongeschikt. Een onwenselijke situatie voor alle betrokkenen. Niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever”.
Het begint bij bewustwording
Volgens Seip is het heel belangrijk dat alle partijen ervan doordrongen zijn wat de mogelijke gevolgen van arbeidsongeschiktheid zijn. Want natuurlijk wordt in eerste instantie met de werkgever gekeken naar een andere werkplek binnen de organisatie. Een intensieve zoektocht die helaas niet per se vruchtbaar is. Baangaranties worden niet gegeven. Bij werkloosheid valt iemand echt in een gat. Psychisch, maar ook financieel. Het is dus zaak om dát te voorkomen. Daar zijn verschillende middelen voor.
Seip noemt er twee:
1. Verzuim voorkomen door inzicht en vitaliteitsinstrumenten
2. Aandacht voor de bedrijfscultuur
Voorlichting aan werknemers en werkgevers helpt het bewustzijn over de gevolgen van verzuim te vergroten. Pas als er inzicht is in stressfactoren zoals de werkdruk, kun je de juiste preventieve maatregelen nemen. Om dat inzicht te verkrijgen en vervolgens preventief te handelen, bestaan zogeheten vitaliteitsinstrumenten. Bijvoorbeeld werknemersenquêtes waarin gezocht wordt naar knelpunten. Of trainingen voor het management over omgaan met arbeidsongeschiktheid.
Maar, uiteindelijk moet je als organisatie vooral aandacht hebben voor de cultuur van het bedrijf. Waarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren en welke impact heeft dat op werknemers? En staan er veranderingen op stapel, zoals een reorganisatie? Houd er dan rekening mee wat dit doet met de hele organisatie. Seip besluit met het advies vooral te letten op de jongere werknemer.
Lees de hele blog van Rien Seip: De grote stressfactor, Zorgvisie, 5 augustus 2015: www.zorgvisie.nl
Meeste uitval arbeidsmarkt door psychische kwaal, door Ingrid Weel, Trouw, 20 mei 2015: www.trouw.nl
Verzuim door stress op steeds jongere leeftijd, ArboNed, 18 maart 2015: www.werkenbijarboned.nl