Skip to main content

Steeds meer millennials krijgen een burn-out

De millennial-generatie*) is opgegroeid met het idee dat ze alles kunnen bereiken, als ze maar hun best doen. Vol ambities rennen ze van hort naar her. Fulltime werken, sociale media op peil houden en hordes vrienden onderhouden. De druk van de prestatiemaatschappij is enorm.

Het is echter niet goed om altijd maar zo druk bezig te zijn. Op een gegeven moment loop je jezelf voorbij en heb je simpelweg gewoon geen energie meer. Wanneer dit gebeurt spreken we van een burn-out. Een burn-out is een psychische aandoening waarbij je emotioneel uitgeput bent en geen tot weinig energie meer hebt om te presteren. Een burn-out komt niet zomaar opzetten maar gebeurt geleidelijk over tijd. Signalen kunnen zijn slapeloosheid, bang zijn om te falen, piekeren en gespannen of opgejaagd zijn.

We leven in een maatschappij waarbij we ons identificeren met spullen en status. Een mooi huis, goede baan en leuke vriendengroep; we moeten het allemaal hebben. De millennials van nu bezwijken onder de druk om altijd maar te moeten presteren. Uit CBS-cijfers blijkt dat in 2014 één op de zeven mensen tussen de 25 en 35 burn-outklachten had. De precieze oorzaak blijft nog vaag.

Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie en zelfstandig psycholoog behandelt vaak millennials in zijn kliniek. “Twintigers van nu kampen met de gevolgen van sociale media en een narcistische maatschappij. Op sociale media wordt een ideaalbeeld geschetst dat ver van de werkelijkheid af staat. De droom van twintigers valt in diggelen op het moment dat ze op de arbeidsmarkt terecht komen en er niet aan dat ideaalbeeld wordt voldaan”.

Zonder duidelijke oorzaak is er ook nog geen duidelijke manier om een burn-out te voorkomen. Zorg in ieder geval voor genoeg rust. Door de huidige technologie is het steeds lastiger om los te komen van werk. Neem tijd om te herstellen: ga sporten, kijk een film of ga lekker wandelen. En beantwoord in de tussentijd geen mailtjes of telefoontjes van werk. Hou werk en privé gescheiden.

*) Mensen die grofweg geboren zijn tussen 1981 en 1995.

Nina Carvalho is freelance journalist