MBO-Manifest met 7 speerpunten voor goed beroepsonderwijs krijgt steun bij bestuurders

het mbo manifest 2Op 22 juni 2017 ondertekende Sarien Shkolnik het MBO-Manifest. Shkolnik is bestuurder van het regionaal opleidingencentrum voor middelbaar beroepsonderwijs, het Graafschap College in Doetinchem. De beroepsvereniging Opleiders MBO – BVMBO – lanceerde in maart 2017 een Manifest dat op 14 juni 2017 overhandigd werd aan het bestuur van de MBO Raad. Het MBO-Manifest bevat een lijst met zeven speerpunten die voor MBO-docenten noodzakelijk zijn voor het geven van kwalitatief goed beroepsonderwijs. De docenten willen bijvoorbeeld afschaffing van de 1.000-urennorm, meer vrijheid voor teams om goed onderwijs te ontwikkelen en meer tijd voor kwaliteit. Het manifest is inmiddels door meer dan tweeduizend docenten/opleiders ondertekend.

Tijdens een overleg tussen ambassadeurs van de BVMBO en de MBO Raad bleek het manifest op veel sympathie bij de Raad te kunnen rekenen. De uit het hele land afkomstige ambassadeurs kregen ruim de tijd om concrete verhalen te vertellen die aan de basis liggen van het manifest. De dagelijkse ervaringen van docenten riepen veel herkenning bij de Raad op. De conclusie werd dan ook getrokken dat het belangrijk is dat docenten meer hun stem laten horen als het gaat om ontwikkelingen in het MBO. In de woorden van Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad: “Eis je plek op! Laat je horen!”

Het manifest is ontstaan uit de vraag: Wat is er nodig voor goed beroepsonderwijs? Bijna duizend docenten hebben eraan meegewerkt om antwoorden te vinden op die vraag. Het gros reageerde individueel via de enquête, maar er waren ook scholen en onderwijsteams die hun reacties bundelden. De reacties werden vervolgens geïnventariseerd en gerubriceerd. Het resultaat is een manifest met zeven speerpunten dat inmiddels ondertekend is door tweeduizend docenten en instructeurs.

De zeven speerpunten van het MBO-Manifest

1. Geef rust en stabiliteit
2. Meer tijd voor kwaliteit
3. Geef onderwijsteams regelvrije ruimte
4. Schaf de 1.000 urennorm af
5. Stop het rendementsdenken
6. Investeer in de leeromgeving
7. Geef ons een stem

Meer over het manifest op www.bvmbo.nl/manifest

Hieronder de video met presentatie van het MBO-Manifest.

samenvatting alle punten from BVMBO on Vimeo.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer