Skip to main content

Seminar over pesten op het werk: Hoe ga je als bedrijf daarmee om?

Op 30 oktober 2014 vindt in Amsterdam een seminar plaats over pesten op het werk. Hoe ga je als bedrijf om met pesten?
Het seminar is bedoeld voor professionals die te maken kunnen krijgen met pesten op het werk: managers, HRM, P&O, leidinggevenden, vertrouwenspersonen, arbodiensten, psychologen en sociologen. Het is een seminar waarop ook de zakelijke kant van pesten op het werk aan bod komt.
Het seminar wordt georganiseerd door de Stichting Pesten op de werkvloer en DRIBA, het gedragsexpertisecentrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De Stichting heeft als doel een kennisportaal te zijn voor alle partijen die direct of indirect te maken hebben of hebben gehad met pesten op het werk: werknemers die gepest worden, maar ook partners van gepeste mensen, werkgevers die met pesten in hun organisatie te kampen hebben, medewerkers die zelf pesten of collega’s die het horen en zien gebeuren.

Uit een onderzoek van CNV Vakmensen in samenwerking met de Universiteit Twente blijkt dat 17% van alle werknemers structureel gepest wordt. Dat zijn circa 250.000 tot 350.000 mensen. Hiermee is Nederland verreweg koploper in Europa.
Het pesten kan voor veel psychische en lichamelijke klachten zorgen en heeft verstrekkende gevolgen voor de gepesten en hun omgeving. Geschat wordt dat één op de tien zelfmoorden zelfs hierdoor veroorzaakt wordt. Niet verwonderlijk dat structureel gepeste werknemers drie keer zoveel verzuimen als hun collega’s. De kosten van pesten op de werkvloer voor de werkgever door o.m. ziekteverzuim, arbeidsconflicten en kostbare juridische procedures zijn hoog. Hoewel een goed preventiebeleid dit zou kunnen voorkomen, wijst onderzoek uit dat ruim 50% van de Nederlandse bedrijven geen beleid heeft.

Magazine Pesten op de werkvloer met verhalen uit de praktijk

De Stichting geeft een magazine uit: Pesten op de werkvloer. Het eerste nummer is verschenen in oktober 2014. Daarin staat het verhaal van ambtenaar Paul Kemperman die het doelwit werd van pesterijen. In twee jaar tijd werd hij op slinkse wijze uit het gemeentehuis van Zevenaar weggepest.
Een ander verhaal is afkomstig van ambtenaar André H die eind 2012 op een heel geniepige manier het gemeentehuis van Kampen uitgewerkt werd.
Ambtenaren blijken een grote risicogroep te vormen. De analyse Tweede Staat van de Ambtelijke Dienst van december 2013 wijst erop dat de mentaal-emotionele belasting, waaronder pesten valt, in het openbaar bestuur gemiddeld genomen groter is dan in alle andere sectoren.
Ook internationaal onderzoek laat zien dat er in de ambtenarij volop gepest wordt.
Volgens beleidsadviseur Renske Jurriëns van de vakbond FNV wordt een op de zes werknemers gepest.

Website van de Stichting Pesten op de werkvloer: www.pestenopdewerkvloer.nl
Seminar Pesten op het werk in Amsterdam op donderdag 30 oktober 2014: https://sbe.vu.nl
Pesten beïnvloedt functioneren werknemers op lange termijn, Universiteit Twente, 26 november 2009: www.utwente.nl
CNV Vakmensen neemt pesten op het werk serieus, Personeelsnet, 8 augustus 2011: www.personeelsnet.nl
Tweede Staat van de ambtelijke dienst, december 2013: https://openaccess.leidenuniv.nl