Manifest Rotterdam Schuldvrij!

In een volle Pauluskerk werd tijdens een debat over schulden het Manifest Rotterdam Schuldvrij aangeboden aan acht politieke partijen: SP, PvdA, D66, Groen Links, VVD, Nida, CDA en CU-SGP. Aanbieder was WARM Rotterdam. Bij het in ontvangst nemen van het manifest beloofden de politieke partijen zich sterk te zullen maken om de problemen echt aan te pakken. Zij nodigden WARM Rotterdam, de Pauluskerk en het publiek uit over een half jaar de stand van zaken op te nemen.

Er waren op de avond van het debat (14 maart 2018) drie gastsprekers:

Thomas Munz sprak over de handel in schulden. Hij schreef diverse artikelen voor De Groene Amsterdammer en deed onderzoek naar de manier waarop schulden worden opgekocht door incassobureaus om ze vervolgens agressief te innen. “De incassobranche had al niet de reputatie zachtzinnig te zijn, maar iedereen die we spraken, van schuldhulpverleners tot advocaten en toezichthouders tot de beroepsorganisatie van deurwaarders, is het erover eens: dat de woekerboeren op een nieuwe, ongekend harde wijze tekeergaan”.
Zie: Onderzoek De schuldenindustrie – U staat op een zwarte lijst, door Karlijn Kuijpers, Thomas Muntz en Tim Staal, De Groene Amsterdammer, 25 oktober 2017: www.groene.nl

Will Tiemeijer, auteur van het rapport Eigen Schuld? van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid legde uit hoe problematische schulden ontstaan. Voor veel mensen zijn de regels te ingewikkeld en wordt er te weinig rekening gehouden met de psychologie van mensen of met laaggeletterdheid, hetgeen in Rotterdam relatief veel voorkomt. Het onbedoelde gevolg is dat schuldenaren soms gedwongen zijn nog meer schulden te maken.
Zie: WRR: Overheid overschat financiële zelfredzaamheid burgers: www.wrr.nl

Kees de Waijer is auteur van het rapport Hulp buiten bereik van de Rotterdamse Rekenkamer. Uit dit onderzoek blijkt dat de gemeente er in de periode 2012-2015 niet in is geslaagd om het aantal inwoners met problematische schulden omlaag te brengen. De rekenkamer concludeert dat de gemeente er ten onrechte van uitgaat dat mensen met schuldproblemen voldoende ‘eigen kracht’ hebben om hun schuldproblemen aan te pakken. De gemeente heeft in 2016 nieuw beleid vastgesteld voor de periode 2016-2019. Maar de Rekenkamer verwacht dat ook dat nieuwe beleid weinig zal bijdragen aan het verminderen van het aantal inwoners met problematische schulden.
Zie rapport Hulp buiten bereik, maart 2017: https://rekenkamer.rotterdam.nl

Het debat was georganiseerd door WARM Rotterdam, een initiatief van de Pauluskerk Rotterdam. De groep mensen en organisaties die in Rotterdam samen armoede willen aanpakken is groeiende.

Het manifest is geinspireerd op het landelijke manifest SchuldVrij! Zie: https://petities.nl/petitions/manifest-schuldvrij

Klik hier voor Manifest Rotterdam Schuldvrij!

WARM Rotterdam:www.warmrotterdam.nl

manifest rotterdam schuldenvrij

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer