Week tegen pesten is begonnen, met thema ‘Samen aan zet’

Vandaag, 21 september 2020 is de Week tegen pesten begonnen (tot en met 25 september). De Week tegen pesten wordt ieder jaar in september georganiseerd. Thema van dit jaar is: Samen aan zet.

NOS Nieuws meldde dat bijna zes op de tien kinderen van 9 tot 13 jaar in Nederland zijn gepest of worden gepest. Het overgrote deel van de schoolkinderen wil in de klas meer aandacht voor het aanpakken van pesten. Ze vragen om hulp om een eind te maken aan pesten in hun omgeving of om zelf te stoppen met pesten.
Dat blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van het NOS Jeugdjournaal onder ruim 1000 kinderen van 9 tot 13 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties.

Ruim de helft van de ondervraagde kinderen zegt slachtoffer te zijn, of te zijn geweest, van pesten. Dat liep uiteen van enkele keren per maand tot meerdere keren per week. In ruim een op de tien gevallen gebeurt of gebeurde het dagelijks. Ook worden steeds meer kinderen online gepest, via sociale media of WhatsApp.

14 procent wordt op dit moment nog steeds gepest, meestal op school. De meeste kinderen zeggen dat hun docent het niet in de gaten heeft. Kinderen die worden gepest zijn er vooral verdrietig en boos over. Ook voelt een groot deel van hen zich er eenzaam en onzeker door.

Een op de vijf kinderen praat er met niemand over

Van de meeste gepeste kinderen weten volwassenen dat ze worden gepest en in twee derde van de gevallen weten andere kinderen het. Een op de vier gepeste kinderen weet niet of andere kinderen ervan weten.
Iets minder dan de helft van de kinderen die nu nog worden gepest, praat erover met volwassenen, een derde met kinderen en volwassenen en een klein aantal alleen met andere kinderen.

Een op de vijf kinderen praat er met niemand over. Zij denken dat het niet helpt of zijn bang dat het dan erger wordt. Een kwart (vooral jongens) hoopt dat het vanzelf overgaat en anderen schamen zich ervoor.

Volgens pestdeskundige Tessa Kaufman van de Rijksuniversiteit Groningen weten kinderen die pesten precies hoe ze dat moeten aanpakken. Ze doen het op momenten dat de docent niet kijkt, op plekken waar die niet is of online.

Meer dan de helft van kinderen 9-13 jaar gepest, vaak buiten zicht van docent, NOS Nieuws, 20 september 2020: https://nos.nl

NPO Zapp staat van 21 t/m 25 september in het teken van Week Tegen Pesten: https://www.stoppestennu.nl/npo-zapp-staat-van-21-tm-25-september-het-teken-van-week-tegen-pesten

In de Week tegen pesten organiseren scholen tal van activiteiten. Elke school geeft hier zijn eigen invulling aan. Het gaat erom dat er aandacht is voor pesten en zorgen voor een positief, prettig en veilig gevoel in de groep.

De Week tegen pesten is een initiatief van Stichting School & Veiligheid en wordt ieder jaar georganiseerd in samenwerking met verschillende partners.

Meer info op: www.schoolenveiligheid.nl/evenement/week-tegen-pesten-2020/
en
https://www.stoppestennu.nl/week-tegen-pesten

Stichting Stop pesten nu: https://www.stoppestennu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer