E-mail is onveilig, dus niet geschikt voor rechtspraak

Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht bij advocatenkantoor Pellicaan, houdt in een weblog de stand van zaken bij over privacy, persoonsgegevens en digitale veiligheid.
In haar blog E-mail is onveilig, dus niet geschikt voor de rechtspraak schrijft ze over een advies met tips voor vertrouwelijke internetcommunicatie van Fox-IT aan de Orde van Nederlandse Advocaten. Fox-IT is een Nederlands bedrijf op het gebied van computer- en netwerkbeveiliging.
Hoewel we regelmatig gewaarschuwd worden voor onveilig internetverkeer blijkt nog steeds een groot deel van de Nederlanders daarover in zalige onwetendheid te leven of denkt dat “het ook maar een mening is”.

Volgens Timmer moet er niet alleen aan advocaten worden uitgelegd dat vertrouwelijke informatie niet per e-mail kan worden verstuurd. Dezelfde boodschap is ook voor rechters van belang. Lees het artikel van Corien Prins voor NJBlog, E-mailverkeer en de kernwaarden van de Rechtspraak, waarin zij het voor iedereen die het wil lezen het nog een keer uitlegt. Zij schrijft onder meer:

Bij de Rechtspraak gaat het om kwetsbare dossiers met gevoelige gegevens. Gegevens die de positie van individuen en bedrijven raken en potentieel enorm kunnen raken. Dergelijke gegevens mogen niet op straat komen te liggen. Wie over deze dossiers en gegevens correspondeert via e-mailfaciliteiten die gebruik maken van een publiek netwerk neemt dan ook het risico dat de gegevens in verkeerde handen vallen.

Kortom:

  • E-mail is als een briefkaart, die makkelijk onderweg onderschept en gelezen kan worden.
  • Een e-mail kan eenvoudig gemanipuleerd worden.
  • E-mail is kwetsbaar door phishing en andere malafide praktijken.

Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid dit aan iedereen op een duidelijke manier bekend maakt, in plaats van zich er stil over te houden. En waar blijft het initiatief wat er wel in Duitsland is, voor beveiligde e-mail?
Meer over de Duitse activiteiten in mijn bericht van 10 september 2016: E-mail is altijd onveilig [3].

E-mail is onveilig | dus niet geschikt voor de rechtspraak, door Ellen Timmer, 14 januari 2017: https://ellentimmer.wordpress.com

Cybersecurity tips van de Orde van Advocaten, Ellen Timmer, 13 oktober 2016: https://ellentimmer.wordpress.com

E-mail is altijd onveilig [3], door Ellen Timmer, 10 september 2016:
https://ellentimmer.wordpress.com

E-mailverkeer en de kernwaarden van de Rechtspraak, door Corien Prins, NJB Blog (Nederlands Juristenblad), 2 januari 2017: http://njb.nl

tips vertrouwelijke internetcommunicatie foxit

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer