Skip to main content

Van start gegaan: Proeftuin voor buurtplatformrecht. Er doen tien buurten mee

Buurtplatformrecht is een nieuw buurtrecht. Het geeft een buurt niet alleen het recht zichzelf te organiseren, maar kent daar ook een positie en middelen als een netwerk en een budget aan toe. Een buurtplatform geeft de gemeenschap een stem en een structuur om activiteiten te ontwikkelen. Het platform heeft daarbij het recht te fungeren als een netwerk van buurtbewoners en -organisaties die willen samenwerken aan verbeteringen in hun buurt.

De roep voor buurtrechten, begonnen in 2020, klonk steeds luider in Amsterdam. In dat jaar verenigden Amsterdamse wijkorganisaties zich in De kracht van Mokum en deden zij een oproep aan de gemeente: “In tijden van crisis gaan politici, stads(deel)besturen en ambtenaren extra hard aan de slag om de problemen op te lossen. De reflex is om meer ambtenaren en professionals in te zetten. Maar de gemeente kan het niet alleen en Mokum heeft veel kracht in zich. Er zijn zoveel Amsterdammers die willen en kunnen meedenken en zich willen inzetten voor hun stad en stadgenoten. Bewonersorganisaties en -initiatieven mogen niet aan de besluitvormingstafel ontbreken”.

Betrokken bewoners zijn van groot belang voor de stad. Zonder hun inbreng zouden vele zaken niet lopen. De gemeente kan immers niet alles zelf regelen. De actieve bewoners lopen evenwel tegen de grenzen van het vrijwilligerswerk aan. Het is als vrijwilliger niet makkelijk actief te zijn in eigen buurt, overal bij te zijn en inbreng te leveren en ook nog eens praktische zaken te moeten regelen, je te verantwoorden en hobbels te moeten overwinnen.

De eerste certificaten

Op 24 maart 2022 zijn door wethouder Groot Wassink van Amsterdam als erkenning de eerste certificaten uitgereikt aan een aantal buurtplatformen tijdens de conferentie Proeftuin Buurtplatformrecht. Deze uitreiking is het startsein voor een proeftuin waarin het buurtplatformrecht getoetst gaat worden. Op een eerdere bijeenkomst in januari 2022 heeft de wethouder gezegd dat “buurtplatformen volwaardige partners van de gemeente zouden moeten zijn”. De bedoeling van de proeftuin is uit te zoeken hoe de platformen, de gemeente en wijkpartners tot een effectieve duurzame manier van samenwerking kunnen komen. Omdat veel buurtplatformen op meerdere domeinen acteren in hun buurt, is samenwerking met stakeholders binnen diverse domeinen van groot belang. Via de platformen kunnen alle bewoners bereikt worden, ook de bewoners die anders niet snel gehoord worden.

Er doen tien buurten (stadsdelen) mee aan de proeftuin. Uitgebreide informatie over hun deelname is te lezen in het boekje: #buurtplatformrecht. De proeftuin. Downloaden: https://beroepseer.nl

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam vond op 22 maart 2022 de discussie Perspectief voor het buurtplatformrecht plaats waar de huidige staat van het buurtplatformrecht kritisch werd bekeken en waar vooruit werd gekeken. Want hoe ziet een stad eruit waarin de buurt zelf meer kan bepalen?  Van de bijeenkomst is een video gemaakt, terug te kijken op: https://dezwijger.nl/programma/perspectief-voor-het-buurtplatformrecht

Mike Brantjes coördinator van buurtplatform Hart voor de K-buurt dat meedoet aan de proeftuin schreef in zijn essay Amsterdam verdient de kracht van buurtplatforms:

“De gemeente, dat zijn we uiteindelijk zelf. De overheid is de samenballing van wat we er met zijn allen van maken. Dat vraagt om borging en checks and balances. Het politieke bestuur bepaalt het beleid, het ambtelijk apparaat voert het beleid uit. De realiteit van de wijk is dat in de uitvoering van dat beleid heel veel macht zit en dat die macht nauwelijks gecontroleerd wordt. Als het mis gaat wordt het politiek bestuur ter verantwoording geroepen, hun kop gaat eraf, door de gekozen vertegenwoordigers, en wint het uitvoeringsapparaat aan relatieve macht. Het politiek bestuur heeft, uiteraard ter voorkomen van vriendjespolitiek, geen directe macht over het ambtelijk apparaat. Ook daarom is het zo belangrijk dat er vanuit de leefwereld, de realiteit van alledag, toch een tegenmacht in kracht gezet wordt. De overheid, de maatschappij en de mensen in de buurt, hebben die luis in de pels vanuit de werkvloer van de wijk echt nodig”.

Downloaden essay Amsterdam verdient de kracht van buurtplatforms: https://www.dropbox.com

Lees ook: Certificaat voor Buurtplatforms: De proeftuin, Stichting WOON, 22 maart 2022: www.wooninfo.nl/nieuws/2022/03/certificaat-voor-buurtplatforms-de-proeftuin/

In het kader van de proeftuin voor het buurtplatformrecht maakten de bewoners van Platform Gein, Amsterdam Zuidoost, deze video in februari 2022:

 

Foto bovenaan staat op de laatste pagina van het boekje #buurtplatformrecht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.