Van alle sectoren heeft de zorg het meeste te maken met agressie en geweld

Een grote groep zorgprofessionals ervaart de afgelopen maanden meer agressie en intimidatie op de werkvloer. Dat blijkt uit een enquête van NU’91 – vakbond voor mensen in de zorg – onder 1200 zorgverleners en een rondgang van radiozender BNR langs diverse ziekenhuizen waaronder het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.

Waar aan het begin van de coronacrisis veel waardering en respect was voor zorgprofessionals, moeten ze het nu vaak ontgelden. 24% geeft aan dat ze zelfs te maken hebben met dreigementen en fysiek geweld.
Het blijkt dat bezoek met onbegrip reageert als het wordt aangesproken op het niet opvolgen van de coronaregels.

Stella Salden, voorzitten van NU’91, zegt dat dit absoluut niet toelaatbaar is: “Te allen tijden moeten zorgverleners hun werk kunnen blijven doen en zorg kunnen verlenen. Zeker in tijden waarin de hoge werkdruk en hoge tekorten al een negatieve rol spelen. Daarbij is er een grote groep nog herstellende van een zware coronacrisis van afgelopen maanden waarin ze fysiek en emotioneel psychisch enorm belast zijn geweest. Dan is het helemaal niet acceptabel dat ze zich ook nog bezig moeten houden om mensen er continu er op te wijzen dat ze de coronarichtlijnen moeten naleven.”

Verantwoordelijkheid

Het lijkt alsof de mensen het beu zijn zich te moeten aanpassen en zich aan de regels te moeten houden die door de overheid zijn opgelegd. Ze willen graag zorgeloos bij hun geliefden kunnen zijn zonder afstand te houden en niet continu met het virus geconfronteerd te worden. Salden: “Het liefste zien we ook dat familie gewoon op bezoek mag komen. Tegelijkertijd hebben de zorgprofessionals ook een verantwoordelijkheid voor de veiligheid op hun werkplek en daar horen deze richtlijnen en maatregelen bij. Iedereen moet die naleven. Niet alleen voor de bewoners, cliënten en patiënten, maar ook voor de bezoekers zelf.”

Eenduidige landelijke afspraken

NU’91 zet zich als beroepsorganisatie in voor veiligheid op de werkvloer. Agressie is niet normaal en kan nooit onderdeel van het werk zijn.
In 2010 hebben de politie en het Openbaar Ministerie Eenduidige landelijke afspraken (ELA) gemaakt. Deze gaan over agressie en geweld tegen functionarissen in het openbaar bestuur, onderwijs, volksgezondheid, rechtsbedeling, veiligheid, sociale zekerheid en infrastructuur.
In de praktijk evenwel blijkt de politie niet altijd goed raad te weten met een aangifte van een zorgverlener en wordt deze niet behandeld. NU’91 pleit voor een omslag en acute behandeling van dit soort aangiften. Aan agressie tegen zorgverleners moet een eind komen.

In januari 2020 is er een evaluatie van de ELA gepubliceerd, getiteld: Afspraak is afspraak? Daarin zijn hoofdstukken opgenomen met meningen vanuit het werkveld (zowel landelijk als regionaal), suggesties voor de toekomst, en een analyse van politie- en OM-gegevens. Er is ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de ELA.
Downloaden: Afspraak is afspraak? Evaluatie van de eenduidige landelijke afspraken rondom opsporing en vervolging van geweld tegen werknemers met een publieke taak, WODC, Ministerie van Justitie, 2020: www.wodc.nl
en op site van Bureau Beke: https://bureaubeke.nl

Agressie op de werkvloer toegenomen door corona, NU’91, 8 september 2020: https://nu91coronadossier.nl

In het artikel Zorgprofessionals ervaren nog meer agressie tijdens coronacrisis, door Femke van der Palen, staan tips over omgaan met boosheid en agressie op de werkvloer: Het Blad, no 3 2020: https://nu91coronadossier.nl

Door coronacrisis meer agressie richting zorgverleners, kwart ervaart fysiek geweld, door Jeroen Wapenaar, Nursing, 8 september 2020: www.nursing.nl

Agressie en intimidatie in ziekenhuizen stijgt door corona, door Julia Bokdam, BNR Nieuwsradio, 8 september 2020: www.bnr.nl

U P D A T E

Steeds meer agressie in ziekenhuizen: ‘Meewerken is niet meer vanzelfsprekend’, Omroep Brabant, 10 september 2020: www.omroepbrabant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer