Skip to main content

Van alle beroepen lijden verhoudingsgewijs docenten het meeste onder de hoge werkdruk

Bijna 520 duizend werknemers (6,7 procent) van 15 tot 75 jaar noemden in 2021 werkdruk als belangrijkste reden voor hun laatste verzuim op het werk. Deze werknemers waren twee keer zo lang afwezig van het werk vergeleken met alle werknemers die hadden verzuimd. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.

Werknemers die aangaven dat de reden voor hun meest recente verzuim werkgerelateerd was, met werkdruk als belangrijkste reden, waren gemiddeld 38 werkdagen niet inzetbaar. De gemiddelde afwezigheid van een werknemer bij verzuim is 17 werkdagen. Van alle werknemers die verzuimden vanwege werkdruk, was 33 procent langdurig (20 werkdagen of meer) afwezig. Dat is ruim twee keer zo hoog als gemiddeld bij werknemers die verzuimden.

Verzuim door werkdruk hoogst bij docenten

10,9 procent van de werknemers met een pedagogisch beroep noemde in 2021 werkdruk als belangrijkste reden voor het laatste verzuim. Docenten in het wetenschappelijk onderwijs, het hoger onderwijs en op middelbare scholen gaven dit het vaakst aan. Verzuim door werkdruk werd ook relatief vaak genoemd door werknemers met een ICT-beroep, een creatief- en taalkundig beroep, of een zorg- en welzijnsberoep. Bij werknemers in agrarische beroepen, in beroepen in transport en logistiek, en in dienstverlenende beroepen, kwam verzuim door werkdruk veel minder vaak voor.

Voorbeeld

Het artikel Stress op de werkvloer leidt vooral tot mentale problemen in Het Financieele Dagblad door Elfanie toe Laer begint met een voorbeeld van werkstress in het onderwijs:

Ze durft niet met haar echte naam in de krant. Merel (45) werkt al ruim twintig jaar in het speciaal onderwijs. Ze geeft les aan basisschoolkinderen met gedragsproblemen en de omstandigheden waaronder zij dat doet verslechteren. Ze mag van haar werkgever niet in het openbaar klagen over de werkdruk. Dan maar anoniem, als Merel.

Er wordt veel met onbevoegden gewerkt, er zijn minder klassenassistenten en als iemand ziek is, wordt de assistent die er nog wel is voor de klas gezet. Ook de indeling van de werkdag noemt Merel ‘steeds pittiger’: ‘Je werkt van acht tot vijf. Je eet tussendoor met de kinderen, tijd om even op adem te komen is er niet. Dat was voorheen anders.’

De gevolgen van de oplopende werkdruk zijn niet te missen. Het verzuim is hoog en ondanks hun enthousiasme voor het vak, zijn al veel collega’s van Merel vertrokken.

Week van de werkstress 2022

De Week van de werkstress wordt gehouden van 14 tot en met 18 november 2022. De Week is voor de negende keer georganiseerd door OVAL, de brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid. De leden van OVAL zijn grote en kleine bedrijven, breed georiënteerd of specialistisch en gericht op mens en organisatie. Ze werken voor werkgevers, verzekeraars, werknemers, UWV, gemeenten en individuele werkzoekenden.

De Week van de werkstress vormt de aftrap van een platform voor co-creatie en participatie op het gebied van werkstress en mentale kracht. De focus ligt dit jaar op werkstress bij werkende jongeren, werkplezier en een juiste werk-privébalans. Honderden bedrijven doen mee, inspireren elkaar en organiseren een breed scala aan activiteiten, zoals gratis online trainingen, webinars en de live training ‘Leidinggeven aan een hybride team’.
De officiële opening van de week werd verricht door Hanneke van den Bout, directeur Gezond en Veilig werken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op de Avans Hogeschool te Breda op maandagochtend 14 november 2022.

Op dinsdag 15 november is er een Gratis webinar Young Professionals en werkstress, van 10.00 – 19.45 u. Voor wie wil kennismaken met vaardigheden die van belang zijn om werkstress te voorkomen. Zie: https://www.wvdws.nl/events/gratis-webinar-young-professionals-en-werkstress

Week van de werkstress: https://www.wvdws.nl/

OVAL: https://www.oval.nl/

Werknemers relatief lang afwezig bij verzuim door werkdruk, CBS, 14 november 2022: www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/46/werknemers-relatief-lang-afwezig-bij-verzuim-door-werkdruk

Stress op de werkvloer leidt vooral tot mentale problemen, door Elfanie toe Laer, Het Financieele Dagblad, 14 november 2022: https://fd.nl/economie/1457228/stress-op-de-werkvloer-leidt-vooral-tot-mentale-problemen-tnk2caSsNrcf

Onderwijs kampioen werkdruk, door Joëlle Poortvliet, AOb, 14 november 2022: www.aob.nl/nieuws/onderwijs-kampioen-werkdruk/

 

Afbeelding bovenaan: Tabel uit Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO: Werkdruk als belangrijkste reden voor verzuim, beroepsklasse, 2021

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.