Skip to main content

Theatervoorstelling Mindlab raakt hart van wetenschap en laat ons stilstaan bij wat ons drijft

Mindlab is een uitdagende theatervoorstelling voor mensen die een groot deel van hun leven binnen de universiteit doorbrengen. De voorstelling raakt het hart van de wetenschap en gaat over waarheidsvinding, waarden en waarachtigheid binnen het instituut ‘de universiteit’. De science-fiction-thriller laat zien wat er gebeurt als we onze eigen waarheid en de gevolgen van ons handelen onder ogen durven zien. Het is de bedoeling dat de voorstelling een ‘waarachtig en moedig’ gesprek op gang brengt aan de universiteit over een thema als wetenschappelijke integriteit, leiderschap, de sociale omgeving.

Werken in de academische wereld is uitdagend. Er wordt veel van academici gevraagd. Denk aan de druk om wetenschappelijke artikelen te publiceren en financiering aan te vragen, maar ook aan digitalisering en internationalisering van het onderwijs. Dat leidt tot een hoge werklast en dilemma’s tussen onderzoek en onderwijs. Om dilemma’s bespreekbaar te maken, ontwikkelden Universiteit Twente (UT) en Universiteit Utrecht (UU) met subsidie van het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS) in 2019/2020 de theatervoorstelling Mindlab. De voorstelling was net zes keer opgevoerd in het theater van de UT toen de coronapandemie uitbrak.
De voorstellingen konden niet meer in het theater worden gegeven, dus werd gezocht naar een nieuwe vorm: de online-voorstelling.

Mindlab is voor het eerst online te zien op donderdag 24 februari om 12.30 en 17.00 uur, en op vrijdag 25 februari om 12.30 uur.
Daarna volgen in de maanden juni en juli voorstellingen in de theaters van de Universiteit van Twente in Enschede en de Technische Universiteit in Eindhoven.

Stilstaan bij wat ons drijft

Initiatiefnemer van Mindlab is prof. dr. Ellen Giebels, vicedecaan van de Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences van de UT. Zij vertelt hoe zij op het idee kwam van Mindlab:

“De wetenschap ligt onder een vergrootglas. Integriteitsvraagstukken, opbrengst voor de samenleving, kwaliteit van onderwijs, internationalisering en financiering. Er wordt steeds meer van ons gevraagd. Tegelijkertijd blijft voor mij de wetenschap een fantastische plek om te werken. De afgelopen jaren bekruipt mij wel steeds vaker het gevoel: Hoe houd ik alle ballen in de lucht? En wat doet er echt toe? En dat hoor en zie ik ook om me heen. Een goed moment dus om eens stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk? Afgelopen jaar bezocht ik twee theatervoorstellingen van Theatermakers Radio Kootwijk: Rauw (over werk en leven bij de Nationale Politie) en Vuurdoop (over de landmacht) en toen werd ik geraakt door de inhoudelijke en artistieke kwaliteit van de voorstellingen en de bijbehorende programma’s. Ik dacht gelijk: zoiets wil ik ook voor de wetenschap. En nu is het zover!”

De voorstelling is ontwikkeld door Theatermakers Radio Kootwijk (TMRK) samen met de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht (UU). Mindlab is hoofdzakelijk gebaseerd op interviews met medewerkers van beide universiteiten. Intussen is ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) enthousiast en heeft zich als ambassadeur aan Mindlab verbonden.

Meer informatie over Mindlab op Theatermakers Kootwijk: https://tmrk.nl/voorstellingen/mindlab/

Lees verder in uitgebreid artikel: “Mindlab geeft geen antwoorden, maar nodigt uit tot nadenken”, Universiteit Twente, 22 februari 2022: www.cursor.tue.nl/nieuws/2022/februari/week-3/mindlab-geeft-geen-antwoorden-maar-nodigt-uit-tot-nadenken/

Universiteit Twente: www.utwente.nl/mindlab/

A theater performance that gets to the heart of science Mindlab, Technische Universiteit Eindhoven: www.tue.nl/en/our-university/calendar-and-events/04-07-2022-mindlab/

Hieronder Trailer Mindlab

Reacties op voorstelling Mindlab

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.