Steun burgerinitiatief: ‘Het vertrouwen terug naar de zorgprofessionals’

Een onpersoonlijk financieringssysteem bedreigt de wijkverpleging. Het reduceert cliënten tot cijfers in 16 ‘cliëntprofielen’ waardoor de essentie van persoonlijke zorg verloren gaat. Het herhaalt fouten uit het verleden en zet de kwaliteit van zorg onder druk, terwijl het ruimte biedt aan misbruik van fondsen.

Jos de Blok, Tommie Niessen en Jennifer Bergkamp hebben een brief geschreven naar de Tweede Kamer over het burgerinitiatief
Het vertrouwen terug naar de zorgprofessionals. Zij schrijven dat zij daarmee de Tweede Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dringend verzoeken de voorgestelde veranderingen in de financiering van de wijkverpleging per 1 januari 2025 te herzien. Deze vormen een directe bedreiging voor de kwaliteit en integriteit van de zorgverlening in Nederland.

De kern van het bezwaar tegen de veranderingen in de financiering bestaat uit vijf punten, die in de brief worden toegelicht:

1. Reductie van zorg tot onpersoonlijke profielen
2. Gebrek aan financiële verantwoordelijkheid
3. Misbruik van zorgfinanciering
4. Toegenomen bureaucratie
5. Ondermijning van professionele autonomie

Gedeisd houden in dat hokje

Jennifer Bergkamp schrijft op de site: Praktisch gaat dit nieuwe systeem er zo uitzien: verpleegkundigen worden geprikkeld vanuit de werkgevers om een zo hoog mogelijk profiel voor elkaar te krijgen en zo min mogelijk uren in te zetten. Het geld dat niet ingezet wordt maar wel uitgekeerd mag de zorgaanbieder houden met de bedoeling dat in te zetten voor innovatie. Op de innovatie wordt vervolgens niet gecontroleerd, dus dat kan net zo goed een yoga-retraite zijn in San Diego voor het voltallig bestuur.

In de regio’s waarin onderzocht werd of dit systeem werkt, bemerkten de zorgaanbieders die niet meededen aan de proef een zorgelijke ontwikkeling. De zorgintensieve cliënten, de ALS patiënten bijvoorbeeld – en het spijt mij enorm dat mensen met zo’n levens-vernietigende diagnose zo weggezet worden – werden door de deelnemende partijen afgestoten naar de andere zorgaanbieders want te duur; daar draai je geen winst op.

Dat betekent voor de zorgprofessionals dat er niet langer verwacht wordt om nog vanuit de zorginhoud te indiceren of naar waarde van het leven te vragen. Het gaat enkel nog om welk profiel je past en of je je een beetje gedeisd wil houden in dat hokje anders moet dat papieren circus weer opnieuw.

Men is vergeten in te calculeren dat er niets dynamischer is dan een mens in zijn ziekteproces. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Tilburg University en Maastricht University dat deze manier van financieren een doelmatigheid heeft van 20 procent. Dat betekent dat je 80 procent van de tijd de zorginzet verkeerd inschat.

Nog meer bureaucratie dus. Wederom in plaats van de beloofde; minder bureaucratie. Het is tijd om zorgbreed te gaan staan voor de houdbaarheid van de eerste lijn.

Steun het burgerinitiatief Het vertrouwen terug naar de professionals: www.vertrouwenterug.nl/home

Brief aan de Tweede Kamer: www.vertrouwenterug.nl/burgerinitiatief

Steunbetuiging: www.vertrouwenterug.nl/steunen

Cliënt staat centraal in nieuwe vorm van bekostiging wijkverpleging, NZa, 3 juli 2023: www.nza.nl

U P D A T E

Webinar cliëntprofielen

Op woensdag 3 april 2024 is het webinar Cliëntprofielen te volgen. Aanvang 13.30 uur. Inschrijven is niet nodig.

Ga naar: https://www.vertrouwenterug.nl/webinar

Meechatten? Vul je naam in in het venster dat rechts in beeld verschijnt en klik op ‘Join’.

Comments (6)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer