‘Sociaal werker van het jaar 2019’ Norbert Wijnhofen: Ik wil kruisbestuiving tussen het sociaal domein en de ggz verder bevorderen
In dagblad De Gelderlander staat een mooi interview van Maarten Reith met Norbert Wijnhofen die medio maart is verkozen tot Sociaal werker van het jaar 2019. Wijnhofen werkt al meer dan dertig jaar in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Vanuit zijn jarenlange ervaring zet hij zich in voor bewoners die het zelfstandig (net) niet redden: “Ik kom bij mensen van álle komaf, in alle diversiteit en culturen”.
Wijnhofen werkt sinds twee jaar bij Sterker Sociaal Werk in Nijmegen dat hulp en ondersteuning biedt aan mensen in de wijken en hen helpt bij het zoeken naar oplossingen als men het zelf niet meer kan.
Op de verkiezingsavond van Sociaal Werker van het Jaar 2019 roemde Jurylid Lex Staal Wijnhofen vanwege zijn innovatieve manier van werken: mensen verbinden in de wijk, ook degenen met psychosociale- en ernstige psychiatrische problemen. Wijnhofen neemt de titel over van de Sociaal werker van 2018, Sjef van der Klein. Bij de titel hoort een bedrag van 795 euro voor een scholingsactiviteit en 1000 euro voor besteding aan een project in zijn wijk.
Ambassadeur van het Sociaal Werk
Volgens een medewerkster van de gemeente Nijmegen blijkt Wijnhofen nergens bang voor. Hij loopt bij iedereen naar binnen, behandelt complexe casussen en zoekt de confrontatie op met aanbieders. Hij zorgt ervoor dat cliënten krijgen wat ze nodig hebben. Wijnhofens ervaringen helpen mee de doelgroep goed in kaart te brengen. Door deze zichtbaarheid wordt de groep opgenomen in de beleidsplannen van de gemeente.
Verkozen worden tot Sociaal werker van het jaar 2019 houdt in dat Wijnhofen een jaar lang de ambassadeur is van zijn vak, het sociaal werk: “Als ambassadeur van mijn beroepsgroep wil ik uitdragen dat we professionals zijn, dat we hard werken en dat we trots mogen zijn op ons vak. Weg met de valse bescheidenheid, dit is niet iets wat je er zomaar even bij doet”.
Sterker Sociaal Werk in Nijmegen is onderdeel van het stadsbrede team dat bestaat uit allerlei specialismen. Wijnhofen: “Samen weten we een heleboel, we ondersteunen de sociale wijkteams en pakken hoog-complexe zaken op. Vanuit mijn eigen specialisme (ggz) leg ik veel huisbezoeken af; vaak om indicaties te stellen, soms voor korte hulptrajecten. Vaak vragen bewoners niet zelf om hulp maar komt het eerste signaal via hun familie of uit de wijk. Men maakt zich zorgen en weet onze teams steeds beter te vinden”.
‘Ik kan goed luisteren’
Op de vraag waar hij goed in is, antwoordt Wijnhofen: “Ik kan goed luisteren, heb een lange adem, hou lang vol en ben creatief. En ik kom eigenlijk altijd binnen. Hoe? Je moet jezelf meenemen, zeg ik altijd, en je zintuigen gebruiken. Wat hoor je, wat zie je? Wat hangt er aan de muur, welke muziek klinkt er? Mag ik ‘je’ zeggen, moet ik mijn schoenen uitdoen?Je moet je afstemmen op die bewoner, zoeken naar de ingang voor het gesprek zodat je een laag dieper komt. Zo ontstaat contact”.
Wijnhofen wil ook nog noemen dat “de marktwerking in de zorg negatieve gevolgen heeft. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan voldoende nazorg. De overgang tussen de behandeling door ggz-instellingen en het zelfstandig wonen is voor veel bewoners te groot. Dat leidt tot eenzaamheid, of iemand krijgt een terugval, gaat verward gedrag vertonen en moet weer worden opgenomen. Dat is diep menselijk leed én duur. De sociale wijkteams zien dit vrijwel dagelijks gebeuren”.
Lees het hele interview met Norbert Wijnhofen: Sociaal werker Norbert Wijnhofen: ‘Ik kom eigenlijk altijd binnen’, door Maarten Reith, De Gelderlander 30 maart 2019: www.gelderlander.nl
Sociaal Werker van het Jaar 2019, Sociaal werk werkt: www.sociaalwerk-werkt.nl
Zie hieronder de introductievideo met Norbert Wijnhofen waarin hij vertelt wat hij doet en wat hij graag zou willen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie