Skip to main content

Regels en formaliteiten worden in de zorg tot nader order opgeschort vanwege coronacrisis

De afgelopen weken zijn er steeds weer nieuwe regels en voorschriften bijgekomen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. In de gezondheidszorg is het andersom. Daar worden regels opzij gezet. Papiermolens komen tot stilstand als gevolg van de coronacrisis. Philip van de Poel schrijft op de site van Skipr – crossmediaal communicatieplatform met actueel zorgnieuws – dat formele barrières indien nodig aan de kant geschoven worden en dat vanwege de crisis institutionele toezichthouders als de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Zorginstituut uiteenlopende formele vereisten versoepelen. Ook accreditatie-, visitatie- en nascholingstrajecten zijn tot nader order opgeschort.  De continuïteit van zorg gaat nu voor alles.

Administratieve druk op zorgprofessionals verlichten

Ook het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft de regels voor indicatiestelling versoepeld met als uitdrukkelijke doel “de (administratieve) druk op zorgprofessionals te verlichten”. Vanaf 3 april 2020 is het mogelijk om zonder aanlevering van achterliggende medische cliëntgegevens ouderen acuut op te nemen. Ouderen kunnen zo snel verplaatst worden van het ziekenhuis naar het verpleeghuis of juist in het verpleeghuis worden opgenomen. Het CIZ denkt bij dit laatste aan ouderen die door de coronacrisis geen mantelzorg of dagbesteding meer hebben en daardoor niet meer thuis kunnen blijven.

Bij de beoordeling van deze gevallen stuurt het CIZ op het oordeel van de betrokken wijk- of transferverpleegkundige, specialist ouderengeneeskunde dan wel huisarts.
Het Zorginstituut Nederland heeft in een brief aan de zorgkantoren en het Centraal Administratie Kantoor (CAK) meegedeeld de bevoorschotting van de Wet langdurige zorg (Wlz) te verruimen om zo zorgaanbieders in de langdurige zorg financieel tegemoet te komen.

Ruimte

De IGJ geeft zorgaanbieders in de crisissituatie “de ruimte om de zorg op afwijkende manieren te organiseren, mits hierbij het bieden van veilige en verantwoorde zorg voorop staat. De professionele afweging moet navolgbaar zijn en worden vastgelegd. De bestuurder is en blijft hier eindverantwoordelijk voor”.

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft laten weten dat alle audits tot en met eind april 2020 zijn uitgesteld tot een later moment. Ook trainingen gaan voorlopig niet door. Sommige maatregelen leiden tot onrust bij zorgaanbieders en professionals.
Lees daarover meer in het artikel Coronavirus ‘ontregelt’ de zorg, door Philip van de Poel, Skipr, 6 april 2020: www.skipr.nl

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.