Skip to main content

Veilige Publieke Taak

Uit de in 2009 verschenen publicatie Aard en omvang van ongewenst gedrag tegen werknemers met een publieke taak. Een vervolgonderzoek bleek dat in de laatste twaalf maanden 65% van de werknemers in de onderzochte sectoren te maken had gehad met ongewenst gedrag door externen.
Bij de meting in 2007 was dit 66%.
De beroepsgroep die het minst vaak met ongewenst gedrag te maken had is de brandweer. Sectoren waarin werknemers meer dan gemiddeld met ongewenst gedrag te maken hadden zijn de gerechtsdeurwaarders, de Nederlandse Spoorwegen, het gevangeniswezen, Jeugdzorg, het ambulancepersoneel, het UWV, de sociale diensten, burgemeesters en wethouders, het voortgezet onderwijs en de politie. Zie meer details  hierover op: www.arbo-vo.nl (Website is opgeheven).

Om dit ongewenste gedrag te bestrijden heeft het Ministerie van BZK het programma “Veilige Publieke Taak” opgezet. Onderdeel daarvan is de Helpdesk Veilige Publieke Taak, een samenwerkingsverband tussen het ministerie van BZK en Slachtofferhulp Nederland. Men kan gratis advies krijgen bij deze helpdesk over de verhaalbaarheid van schade als gevolg van agressie en geweld jegens alle werkgevers in de publieke sector.
De helpdesk biedt ook handige tips en trucs en praktijkverhalen die kunnen helpen om nee te zeggen tegen agressie en geweld.
Een zo’n praktijkverhaal staat in het document Samenwerken leidt tot succesvoller schadeverhaal*) dat gaat over een samenwerkingsverband – de Veiligheidssociëteit – in de regio Dordrecht tussen de politie en het arrondissementsparket.

De juristen van de Helpdesk Veilige Publieke Taak zijn beschikbaar van  maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 5 uur en  te bereiken op (030) 263 14 04 en via info@helpdeskvpt.nl (Niet meer actief)
Meer achtergrondinformatie over de helpdesk vindt u op www.helpdeskvpt.nl (Website is opgeheven).

*) Samenwerken leidt tot succesvoller schadeverhaal: https://beroepseer.nl/

U P D A T E

Veilige Publieke Taak is onderdeel van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV): https://hetccv.nl/onderwerpen/integraal-veiligheidsbeleid/veilige-publieke-taak/

Aanpak geweld tegen werknemers met publieke taak, Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl

Programma Veilige Publieke Taak 2011 tot 2015 – Naar een veiliger samenleving, Parlementaire Monitor: www.parlementairemonitor.nl/