Uitkomst enquête: Rechters maken zich zorgen over rechtspraak

Een behoorlijk grote groep rechters maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de rechtspraak. Er is de komende jaren geen ruimte om te bezuinigen of voor grote veranderingen. De kwaliteit van rechtspraak staat onder druk door een te grote nadruk op bedrijfsvoering.

Dat is de uitkomst van een enquête waar 852 rechters en raadsheren (van de 2.450) aan meewerkten. De enquête was opgesteld door een groep rechters van de rechtbank Midden-Nederland die eerder in het Nederlands Juristenblad het artikel Tegenlicht, de rechterlijke organisatie tegen het licht schreven. Aanleiding voor dit artikel was het Meerjarenplan Rechtspraak, maar daarnaast worden er meer zorgen aan de orde gesteld.

Fundament

De initiatiefnemers pleiten ervoor dat er een “fundament wordt gelegd voor een inspirerende samenspraak tussen bestuurders en de medewerkers”. Dat sluit aan bij de wensen die Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, uitte in zijn nieuwjaarsspeech op 7 januari. “We realiseren ons dat het van groot belang is de komende tijd het gesprek met elkaar aan te gaan over de zorgen die rechters hebben over de ontwikkelingen binnen de Rechtspraak. Deze week praten we allereerst met de initiatiefnemers van deze enquête. Voor een groot deel onderschrijven we de zorgen. Ook steunen we hun oproep tot een maatschappelijk en politiek debat over wat goede en toegankelijke rechtspraak mag kosten. Deze enquête geeft een goede basis voor dat gesprek”.

Resultaten enquête Tegenlicht – De rechterlijke organisatie tegen het licht, januari 2016: www.rechtspraak.nl/enquete

 Meerjarenplan van de Rechtspraak 2015 – 2020, 31 augustus 2015: https://www.rechtspraak.nl/voorgenomen-besluit-31-augustus-2015.pdf

Nieuwjaarstoespraak Frits Bakker: rechtspraak géén willekeurige kostenpost, 7 januari 2016: www.rechtspraak.nl/Frits Bakker

Enquête rechters: op brede schaal zorgen over rechtspraak, de Rechtspraak, 19 januari 2016: www.rechtspraak.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer