Skip to main content

Solidariteitsverklaring van de publieke sector


Solidariteitsverklaring
van de publieke sector

Wij, vakmensen uit de publieke sector, kunnen niet anders dan kijken naar de staat van ons werk en ons afvragen hoe wij hier zijn beland. De afgelopen jaren hebben drie ontwikkelingen ons vak in grote mate beïnvloed.

1. Een toename van bureaucratie en controlemechanismen in de publieke sector.
2. Een nadruk op concurrentie in plaats van samenwerking.
3. Het verdwijnen van fondsen op de werkvloer terwijl voor management en aandeelhouders meer geld beschikbaar kwam.

Deze ontwikkelingen gingen vaak gepaard met excuses. Sorry, we moeten nu eenmaal zeker weten dat alles conform de regels verloopt, dus je zult toch dit formulier moeten gebruiken. Sorry, maar concurrentie drijft de prijs nu eenmaal naar beneden. Sorry, maar het is crisis dus we moeten allemaal inleveren.

Met ieder aanvaard excuus ging de kwaliteit van het werken in de publieke sector een klein beetje, onmerkbaar haast, achteruit. Na jaren van incasseren, ombuigen, doorzetten en volhouden zijn we op een punt gekomen waarop het zo niet verder kan.

Het afgelopen jaar kwamen we daarom bijeen vanuit een gedeelde bezorgdheid over de staat van onze vakgebieden en de maatschappij als geheel. Vakmensen uit de zorg, het onderwijs, de wetenschap, defensie, kunst en cultuur, het recht en de geestelijke gezondheidszorg waren hierbij aanwezig.

In die gesprekken zagen we dat onze sectoren verschillen, maar dat de ontwikkelingen niet zo anders waren. Dat hoewel de problemen en wensen soms verschillen, de belangen overeenkomen. En we zagen dat, als er niet spoedig een andere koers wordt ingezet, de schade misschien niet meer te herstellen valt.

Na een jaar van denken, praten, schrijven en herschrijven presenteren we zeven waarden die – als ze worden gewaarborgd – kwaliteitsvol werk in de publieke sector mogelijk maken en beschermen.

De publieke sector drijft op kwaliteiten die vaak niet te meten zijn.

De publieke sector is gebouwd op empathie, niet op competitie.

3 Bevlogenheid is de brandstof van de publieke sector, bureaucratie is dat niet.

In de publieke sector zijn de gebruikers burgers, geen consumenten.

5  Voldoende tijd is in de publieke sector essentieel om kwalitatief werk te kunnen leveren.

6  Het gebruik van diensten in de publieke sector is een recht, geen privilege.

7  In de Nederlandse samenleving is diversiteit een feit, de afspiegeling daarvan op de werkvloer is essentieel.


De Solidariteitsverklaring van de publieke sector is op 9 september 2016 gepresenteerd op de Solidariteits-Top tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam (1-11 september 2016). Locatie was de Raadzaal van het Stadhuis van Amsterdam.
Artikel Parool: Nieuwe grond #3: Solidaritets-Top, 9 september 2016: https://tf.nl/artikel-parool-over-solidariteits-top-nieuwe-grond/

Meer info over de  Solidariteits-Top op de site van Anouk Nuyens: www.anoeknuyens.com (Info miet meer beschikbaar op site Anoek Nuyens)

Solidariteitsverklaring publieke sector kl