Moed, beroepsethiek en stop de afrekencultuur

Op de website van Zorg + Welzijn staat een artikel van Jaap Buitink, “Ethische richtlijnen voor de hulpverlener”, dat gaat over Fred Spijkers die in 1984 weigerde de weduwe van een verongelukte militair voor te liegen over diens dood.

In 2002 krijgt Spijkers eerherstel en eind 2010 volgt de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over zijn juridisch gelijk. De media gaven bij de berichtgeving hierover geen aandacht aan de beroepsethische kant van het verhaal. Ten onrechte.

Ethische richtlijnen voor de hulpverlener, door Jaap Buitink, Zorg + Welzijn, 3 januari 2011: www.zorgwelzijn.nl/

Red het basisonderwijs – stop met de afrekencultuur

De reductie van het vak van leerkracht in het basisonderwijs tot producent van zo goed mogelijke “opbrengsten” waarmee men een “zwakke” beoordeling van de school door de Inspectie voorkomt, is een trend die veel beroepszeer veroorzaakt bij leerkrachten. Scholen sturen er in hun beleid op aan om kinderen die zwak scoren, buiten de toetsing te houden, om te voorkomen dat ze de score naar beneden halen. Ook kunnen kinderen voorafgaand aan een toets extra getraind worden in precies die soort opdrachten die men verwacht bij de toets.

Een toetsscore zou een indicatie moeten zijn van de ontwikkeling van een kind. Omdat men echter op gemiddelde scores wordt afgerekend, wordt het verhogen daarvan tot doel van dagelijks werk verheven. De vergelijking met politieagenten die bonnenquota moeten halen, ligt voor de hand…

Het middel, bedoeld om een doel te bereiken, schuift teveel voor dat doel en dreigt het te ondermijnen (terwijl het, mits goed – en niet overmatig – toegepast, best enigszins tot dat doel zou kunnen bijdragen).

Ga naar de site van Red het basisonderwijs om verder te lezen, bijvoorbeeld over de twaalf redenen om de petitie te ondertekenen: https://redhetbasisonderwijs.nl/

Red het basisonderwijs, Verus, 3 februari 2011: www.verus.nl/actueel/nieuws/red-het-basisonderwijs (Niet meer beschikbaar)

Red het basisonderwijs, teken de petitie – Een dozijn redenen om te tekenen, door Nikus, Ouders, 24 januari 2022: www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/red-het-basisonderwijs-teken-de-petitie

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer