Leiderschap en zinvol werk in de publieke sector

Lars Tummers heeft in samenwerking met Eva Knies een nieuw artikel geschreven over leiderschap en zinvol werk in de publieke sector, Leadership and meaningful work in the public sector dat begin 2014 wordt gepubliceerd in Public Administration Review, tweemaandelijks vakblad van de American Society for Public Administration.
Tummers en Knies zijn bestuurskundigen. Tummers aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, Knies aan de Universiteit van Utrecht.
Science Guide besteedt er alvast aandacht aan op internet in het artikel Goed leiderschap in publieke sector:
“Tummers en Knies hebben onderzoek gedaan in het onderwijs, de gezondheidszorg en bij de lokale overheid. Zij laten zien dat wanneer leidinggevenden een goede relatie hebben met hun ondergeschikten deze medewerkers hun werk als zinvoller ervaren.

Hun uiterste best doen

Er is niet veel bekend over welk effect de inspanningen van leidinggevenden in de publieke sector hebben bij het zinvol maken van werk voor hun werknemers. Maar juist nu is effectief leiderschap in publieke organisaties van groot belang, aldus Tummers en Knies. De komende jaren gaan veel werknemers in de publieke sector met pensioen.

Er komt dus meer werk af op jongere werknemers. Om het werk aantrekkelijk te houden en daarmee tekorten in de personeelsbezetting te voorkomen en tegelijkertijd medewerkers te stimuleren om optimaal te presteren, dienen leidinggevenden in deze sector hun uiterste best te doen om een evenwichtige balans tussen werk en privé voor hun werknemers te faciliteren. Zij zullen hen ook extra moeten motiveren om hun taken optimaal uit te voeren.

Leraren willen leerlingen helpen

Daarnaast is het zinvol maken van werk vooral in de publieke sector belangrijk. Veel mensen kiezen voor de publieke sector om waardevol werk voor de samenleving te doen. Zo willen leraren hun leerlingen helpen zich te ontwikkelen tot actieve burgers, dragen verpleegkundigen bij aan het herstel van hun patiënten en willen ambtenaren de ontwikkeling van duurzame steden ondersteunen.

Investeren in relaties

De twee onderzoekers adviseren publieke managers te investeren in hun relaties met hun werknemers. Een hoogwaardige relatie geeft medewerkers het idee dat ze een verschil kunnen maken met hun werk. Het biedt hen inzicht in de bijdrage van hun werk aan een groter geheel. Als werknemers weten dat ze hebben meegeholpen aan het tot stand brengen van iets, zoals een succesvolle medische behandeling of veiligere buurten, zullen zij hun werk betekenisvoller vinden. Ze zijn niet langer alleen een ‘radertje in een machine’, maar zien ze ook de resultaten die dit ‘apparaat’ levert”.

Zie website Science Guide: Goed leiderschap in publieke sector, 29 augustus 2013: www.scienceguide.nl

Op de website van Lars Tummers staat meer info over Leadership and meaningful work in the public sector: http://larstummers.com

Tummers is in maart 2013 cum laude gepromoveerd en in juli 2013 tot winnaar uitgeroepen van de Onderzoeksprijs van de Erasmus Universiteit. De prijs, die elk jaar wordt toegekend aan een jonge onderzoeker, werd aan hem uitgereikt op 2 september 2013, de openingsdag van het academisch jaar 2013/2014: “Tummers is een zeer talentvolle, enthousiaste en gedreven wetenschapper waar we nog veel van zullen gaan horen”, aldus de jury van de Onderzoeksprijs.

Zie ook Lars Tummers’ artikel Professionals zijn vervreemd van beleid op de site van Sociale Vraagstukken, 2012: www.socialevraagstukken.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer