Discussie over ambtelijk vakmanschap

Als onderdeel van het project Ambtelijk Vakmanschap, start deze week een ‘crowdsourcing’-discussie, waarbij ambtenaren wordt gevraagd mee te discussiëren over hun vak.

“Ambtenaren zijn de ambassadeurs van de overheid. De burger ontleent immers vertrouwen in de overheid aan het optreden van ambtenaren. Bovendien brengt werken voor de overheid bijzondere verantwoordelijkheden met zich mee, zoals een zorgvuldige belangenafweging, transparant en integer handelen en omgaan met gemeenschapsgeld”, aldus beleidsspecialist Limke Tukker van het project Ambtelijk Vakmanschap van de afdeling Arbeidsrecht, Integriteit en Kennismanagement van de directie Arbeidszaken Publieke Sector van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Tukker is met haar afdeling deze week een brede discussie gestart over de kernwaarden voor ambtelijk vakmanschap.

Kernwaarden
Tukker: “We willen door een brede discussie onder alle ambtenaren een helder beeld krijgen van waar de ambtenaar voor staat en tegelijkertijd uitdrukking geven aan de waardering voor diens bijzondere taak.
Uiteindelijk is het doel om te komen tot een set van eenduidige en herkenbare kernwaarden die voor de ambtenaar handvatten kunnen bieden voor goed ambtelijk handelen en ook in de dagelijkse praktijk kunnen worden gebruikt.”

Om zoveel mogelijk input te verzamelen, zoekt BZK de dialoog met vakbonden en andere organisaties, maar natuurlijk ook rechtstreeks met de ambtenaar.
Evelien Smit, beleidsmedewerker bij het project: “De aftrap van het project vindt plaats met een online discussie op www.ambtelijkvakmanschap.nl (Website bestaat niet meer).
Dit is een zogenaamde Pleio-groep*). Wie nog niet lid is van deze samenwerkingsruimte voor ambtenaren, kan zich eenvoudig aanmelden. Het succes van de discussie wordt mede bepaald door de hoeveelheid en de verscheidenheid aan mensen die mee doen, dus het is van groot belang dat zoveel mogelijk collega’s en andere ambtenaren zich in de discussie mengen.”

Ankerpunt
Tukker: “De kernwaarden die we met hulp van de ambtenaren willen formuleren, kunnen een belangrijk ankerpunt vormen, in een tijd waarin ambtenaren zich meer en meer tot moderne publieke professionals ontwikkelen en ook met de praktijk van het nieuwe werken en sociale media te maken krijgen.”

Zie voor discussies en blog-postings de site www.ambtelijkvakmanschap.nl (Website bestaat niet meer)

De online discussie over het ambtelijk vakmanschap loopt tot eind juni 2012. Daarna worden de resultaten geïnventariseerd en via de site gecommuniceerd.

————————————

*) Pleio – www.pleio.nl – is een samenwerkingsplatform op internet waarop overheidsorganisaties onderling met elkaar kunnen communiceren.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer