Ambtenaren honderd jaar terug in de tijd

klokken abvakabo fnvMinister Spies, D66 en het CDA draaien de arbeidsverhoudingen honderd jaar terug, aldus Abvakabo FNV in reactie op het aangepaste wetsvoorstel dat Kamerleden van de twee partijen op woensdag 22 februari 2012 hebben ingediend.

De initiatiefnemers van het Wetsvoorstel Normalisering Ambtelijke Rechtspositie – Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA) – pasten hun voorstel aan op die dag.  Dat een aantal groepen, zoals officieren van justitie en politieagenten, wordt uitgezonderd van het wetsvoorstel is door veel media opgepakt. Maar een andere wijziging is volledig onderbelicht gebleven: het schrappen van het overlegvereiste met de vakbonden is nog veel verder doorgevoerd dan in het oorspronkelijke voorstel.
Abvakabo FNV gaat via de rechter een overleg afdwingen met minister Spies.
De minister van Binnenlandse Zaken is voor de bonden de gesprekspartner over de zaken die alle ambtenaren betreffen, maar minister Spies weigert met de bonden in gesprek te gaan over het wetsvoorstel. Zij wil pas een uitspraak doen als het initiatiefvoorstel in beide kamers behandeld is. Voor de bonden is dat te laat. Zij willen met de minister om de tafel op een tijdstip waarop de uitkomst van het gesprek nog invloed kan hebben op het uiteindelijke besluit.

De overheid is een bijzonder soort werkgever, omdat zij ook wetgever is. Om te voorkomen dat de overheid misbruik maakt van deze machtspositie, is zo’n twintig jaar geleden vastgelegd dat de werkgever niet zonder overleg met de vakbonden de Ambtenarenwet en daarop gebaseerde regelgeving (zoals de ambtenaren-cao’s) kan wijzigingen.

D66 en CDA willen al deze afspraken schrappen, en dan ook nog eens met terugwerkende kracht.

Abvakabo FNV vindt net als de andere ambtenarenbonden dat D66 en CDA, alsook de minister, de arbeidsverhoudingen honderd jaar terugdraaien.

Info over de Initiatiefwet Normalisering Ambtelijke status: http://werknemersbijdeoverheid.nl/overzicht-inhoud/de-ambtelijke-status/initiatiefwet-normalisering-ambtelijke-status  (Website opgeheven. Niet meer beschikbaar)

Afschaffing ambtelijke status niet gewenst: http://werknemersbijdeoverheid.nl/overzicht-inhoud/de-ambtelijke-status/afschaffing-ambtelijke-status-niet-gewenst (Website opgeheven. Niet meer beschikbaar)

Brief  van 24 mei 2011 van de gezamenlijke vakbonden van overheidspersoneel aan leden van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken: https://beroepseer.nl

Meer over het wetsvoorstel Normalisering ambtelijke rechtspositie, Raad van State: www.raadvanstate.nl/@61451/w04-10-0513/

Website Abvakabo FNV. Klik hier. (Website is opgeheven)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer