Notaris voor rechtszekerheid verzet zich tegen eigen beroepsvereniging

Een groep notarissen, kandidaat-notarissen, hoogleraren en belangenorganisaties, waaronder de Nederlandse Branche Vereniging Notariaat (NBVN ), Netwerk Notarissen en Formaat Notarissen, maakt zich grote zorgen over een reeks maatregelen van de overheid waardoor de rechtszekerheid van de Nederlandse samenleving ernstig in het geding komt.
De groep, die zich Notaris voor rechtszekerheid noemt is van mening dat het bestuur en het bureau van de KNB, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, niet de juiste koers varen en dat het roer om moet, met als uiteindelijk oogmerk: behoud van de rechtszekerheid.
De groep heeft gezegd het vertrouwen in de KNB te hebben verloren.

Ondanks het Rapport van de commissie-Hammerstein*), waarin nadrukkelijk wordt bevestigd dat de verplichte inschakeling van de notaris een belangrijke meerwaarde heeft, stuurt de overheid aan op het buitenspel zetten van de notaris, bijvoorbeeld bij het oprichten van een BV, bij het afgeven van een verklaring van erfrecht, bij het opstellen van een koopakte van een huis, het opstellen van een voogdij-regeling en de rol van de notaris bij echtscheidingen.
Notaris voor Rechtszekerheid vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling en roept de Minister van Veiligheid en Justitie op om stelling te nemen tegen de initiatieven van andere Ministeries die de functie van de notaris uithollen.

Notaris voor rechtszekerheid stelt zich o.m. de volgende doelen:

– het verzekeren van het voortbestaan van het notariaat
– het aanstellen van een boegbeeld als pleitbezorger van het notariaat
– het notariaat weer een serieuze gesprekspartner maken in Den Haag
– het verbeteren van het imago van het notariaat
– het herstellen van het vertrouwen van de notarissen in het bestuur, het bureau en de koers van de KNB
– het geven van een nieuw élan aan het notariaat
– het aantonen van het belang van de notariële functie in het kader van rechtszekerheid
– het herschrijven van het visiestuk “In transitie”**)
– het voor het voetlicht brengen van de meerwaarde van het notariaat

Notaris voor rechtszekerheid heeft een manifest opgesteld, dat op 16 februari 2012 is gepresenteerd:  Manifest Rechtszekerheid Nederlandse samenleving op het spel! dat te lezen is op de website: www.notarisvoorrechtszekerheid.nl (Website is opgeheven)

*) Rapport Commissie Evaluatie Wet op het notarisambt – Het beste van twee werelden (commissie-Hammerstein): https://archive.org/details/HetBesteVanTweeWerelden

**)  De hoofdlijnen van het beleid van de KNB voor de periode 2010-2015 zijn neergelegd in de beleidsvisie In transitie.

Commentaar op het Rapport van de Commissie Hammerstein: http://www.boekel.com/media/356821/wpnr_privaatrecht_waaijer_dec_2005.pdf (Website Boekel.com is opgeheven)

Wet op het notarisambt, Wettenbank Overheid: https://wetten.overheid.nl/BWBR0010388/2012-01-01

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer