Proefschrift: Verbindende politieprofessionals opereren zorgvuldig tussen de linies

“De politie wordt, net als andere publieke organisaties, dagelijks geconfronteerd met maatschappelijke vraagstukken op de vierkante meter. De complexiteit van het werkbij de politie,of dat nu op straat is of achter het bureau,neemt toe. Om deze maatschappelijke complexiteit tegemoet te treden, is binnen publieke organisaties sprake van kennisintensivering, oftewel ‘een doorslaggevende drijvende kracht in transformaties in het publieke domein’. In mijn proefschrift benader ik deze ontwikkeling vanuit het perspectief van professionaliteit. Dit betekent dat hij kenniswerkers (in de politie) bestudeert als nieuwe professionals, die worden geacht complexe vraagstukken kennisintensief aan te pakken”.

Vrijdagmiddag 24 september 2021 verdedigt Teun Meurs zijn proefschrift Tussen de linies. Werken aan kennisintensieve en verbindende (politie)professionaliteit aan de Universiteit van Utrecht, om 14:15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29.

Het promotieonderzoek gaat over de veranderende professionaliteit van politieagenten, met nadruk op zogenaamd verbindend handelen. Politieprofessionals worden geacht maatschappelijke vraagstukken aan te pakken in samenwerking met allerlei partners buiten de politie. Denk aan gemeenten, scholen, maatschappelijke organisaties, bedrijven. Ze worden daartoe anders, met name kennisintensiever opgeleid, met nadruk op nieuwe competenties, zoals onderzoeken, analyseren en samenwerken.

In zijn onderzoek bestudeert Teun Meurs welke verbindende vermogens deze kenniswerkers ondersteunen bij hun werkzaamheden, en hoe ze deze kunnen ontwikkelen in werk en onderwijs. Dat blijkt lastig te zijn, omdat kenniswerkers anders dan ‘normaal’ opereren. Hierdoor moeten ze van alles doen om hun organisaties en collega’s mee te krijgen, om gezag te hebben en houden, om nieuwe kennis daadkrachtig naar de praktijk te vertalen, om ‘competenties’ betekenis te geven. De opgave voor verbindende politieprofessionals is niet om buiten de lijntjes te kleuren, maar om zorgvuldig tussen de linies te opereren. Kenniswerkers kunnen de bestaande praktische kennis, de opgetrokken muren richting andere organisaties en de tweedeling tussen baas en werkvloer die zij doorkruisen niet negeren; ze moeten zich ertoe verhouden.

Ingewikkelde tussenpositie

Meurs’ promotieonderzoek laat zien hoe kenniswerkers bij de politie invulling geven aan hun beroepsidentiteit (‘identity work’) en eveneens proberen die organisatie van gedaante te laten veranderen (‘institutional work’). Maar het laat vooral ook zien dat dat kenniswerkers geen kant en klare competenties toepassen, zoals 21st century skills. Ze moeten werken aan hoe ze het beste kunnen werken. Dit noemt Meurs ‘agency work’. Het heeft implicaties voor de politie en de Politieacademie. Het schetsen van een realistischer perspectief voor kenniswerkers en hen in het onderwijs beter voorbereiden op de ingewikkelde tussenpositie die zij zullen innemen. Hetzelfde geldt voor andere professionele domeinen, zoals de zorg en het onderwijs. Ook daar wordt er veel verwacht van kenniswerkers maar staan zij voor de paradoxale opgave om zich te socialiseren in beroepsgroepen die zij tegelijkertijd worden geacht te veranderen.

Drs. Teun Meurs is onderzoeker en docent aan de Politieacademie en als promovendus verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van Universiteit Utrecht.

Downloaden proefschrift Tussen de linies, Werken aan kennisintensieve en verbindende (politie)professionaliteit, door Teun Meurs, met tekeningen van Jan Rothuizen, 2021: https://beroepseer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer