Ooggetuigeverslag van de Harense rellen door Chris Klomp

Chris Klomp, (rechtbank)verslaggever voor diverse landelijke en regionale media heeft een verhaal geschreven over zijn belevenissen op de avond van de rellen in Haren van afgelopen vrijdag 21 september 2012: De held van Haren.
Het is een beeldend ooggetuigeverslag dat de lezer meetrekt in de realiteit van die avond. We ervaren zelf hoe sinister het was, hoe “onwerkelijk”, hoe scholieren zich laten opzwepen door een dolgedraaide “held”, hoe zij zelf een aanzwellende woedende golf worden en hoe een inwoner, een oudere vrouw, een snerpende gil geeft.

Een van de reacties op het verslag, van Frances Heyman, wijst op het boek Daders (Täter) van de Duitse sociaal psycholoog Harald Welzer uit 2006 dat aan de hand van voorbeelden uit diverse oorlogen laat zien hoe groepsdynamiek werkt en wat het doet met het beoordelingsvermogen van het individu. We vinden het nog steeds een onopgelost raadsel hoe zoveel mensen zich tot massamoordenaars konden ontpoppen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Balkanoorlog en die tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in Afrika.
Hoe waren zulke grote aantallen mensen in staat op zulke grote schaal te doden? Het merendeel hoorde niet tot een speciale groep psychopaten. Integendeel, de meeste van hen waren vriendelijke huisvaders en doorsneeburgers, en toch bleken ze in staat dingen te doen waarvan ze in andere tijden en onder andere omstandigheden zouden gruwen.
Sociale context en omstandigheden kunnen heel normale mensen aanzetten gruweldaden. Groepsdynamiek is de doorslaggevende factor.

Lees het hele verhaal De held van Haren op de site van Chris Klomp: https://rechtbankverslaggever.wordpress.com (Site is opgeheven). Zie De held van haren in Volkskrant, 28 september 2012 : www.volkskrant.nl

Lees ook De andere kant van de streep van ex-politieman Arthur van der Vlies, Blogs Beroepseer, 26 september 2012: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer