Rechters in petitie aan Tweede Kamer: Ondergrens goede rechtspraak is bereikt

De ondergrens van goede rechtspraak is bereikt. Dat stelt een groep verontruste rechters in een petitie die op 28 juni 2016 aan de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie is uitgereikt.

In de petitie uiten de rechters, verenigd in de beweging Tegenlicht, hun zorgen over de staat waarin de Rechtspraak verkeert. Volgens de rechters, die eerder een enquête uitzetten onder collega’s, zijn onder druk van de bezuinigingen, efficiency, schaalvergroting en standaardisatie te ver doorgeslagen. Aan de enquête deden circa 860 rechters (1 op de 3) mee; de zorgen die de Tegenlicht-rechters hebben, bleken breed te worden gedeeld in de organisatie.

Loskoppeling begroting

Concreet vragen de Tegenlicht-rechters aan de leden van de Tweede Kamer om 2 dingen. In de eerste plaats zijn dat voldoende financiële middelen. Dat moet rechters op korte termijn in staat stellen te voldoen aan de eisen die de samenleving stelt aan rechtspraak. In de tweede plaats vragen ze – meer principieel van aard – om loskoppeling van de begroting van de Rechtspraak van die van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In plaats hiervan zou de Rechtspraak-begroting rechtstreeks bij het parlement moeten worden neergelegd. In de Wet op de rechterlijke organisatie staat ook dat de financiering op objectieve wijze moet plaatsvinden: de Rechtspraak moet zoveel geld krijgen als nodig is om goed en tijdig recht te kunnen spreken.

Onderbouwing

Ter ondersteuning van dit pleidooi werden aan de petitie 2 artikelen bijgevoegd: een recent in het Nederlands Juristenblad (NJB) gepubliceerd artikel van Kees Sterk en Frans van Dijk (respectievelijk lid en directeur van de Raad voor de rechtspraak) en een eveneens recent gepubliceerd artikel van hoogleraar Paul Bovend’Eert in Ars Aequi. In deze artikelen wordt eveneens gepleit voor het uit de politieke arena halen van de financiering van Rechtspraak. Ook Frits Bakker, voorzitter van de Raad, stak dit pleidooi af in het Jaarverslag 2015.

Rechters: ondergrens goede rechtspleging bereikt. Petitie aangeboden aan Tweede Kamer,
de Rechtspraak, 28 juni 2016: www.rechtspraak.nl

Resultaten enquête Tegenlicht – de rechterlijke organisatie tegen het licht: https://beroepseer.nl

Uitkomsten enquête Tegenlicht, De Nederlandse Grondwet, 28 juni 2016: www.denederlandsegrondwet.nl

Financiering van de Rechtspraak in rechtsstatelijk kader, Nederlands Juristenblad, 17 juni 2016: www.rechtspraak.nl

Wat is er mis met de rechterlijke organisatie? door Paul Bovend’Eert, Ars Aequi, mei 2016: www.rechtspraak.nl

Jaarverslag 2015. Financiering Rechtspraak moet uit politieke arena, door Frits Bakker, voorzitter Raad voor de Rechtspraak: www.jaarverslagrechtspraak.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer