Reacties gevraagd op wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal tijdens internetconsultatie

Belanghebbenden en andere geïnteresseerden worden verzocht hun suggesties en commentaar op het conceptvoorstel voor de Wet zeggenschap lichaamsmateriaal kenbaar te maken. Op 24 april 2017 is er een voorstel ingediend door demissionair minister Schippers van Volksgezondheid. Tot 23 juni 2017 is het mogelijk via een internetconsultatie te reageren op dit voorstel.

Doel van de regeling

Het voorstel bevat een algemeen kader voor het afnemen, bewaren, verstrekken, gebruiken en vernietigen van menselijk materiaal voor andere doeleinden dan actuele diagnostiek of geneeskundige behandeling van de donor. Dit kader is van toepassing waar bijzondere wetten over lichaamsmateriaal niet (langer) van toepassing zijn. Beoogd is om met het voorstel een impuls te geven aan het versterken van de autonomie en zeggenschap van de donor en tegelijkertijd onnodige belemmeringen voor wetenschappelijk gebruik te voorkomen. Daarnaast beoogt het voorstel onnodige belemmeringen voor andere toepassingen waaraan een maatschappelijk belang verbonden is, zoals transplantatie of het vervaardigen van farmaceutische preparaten of producten voor geneeskundige behandeling, of in uitzonderlijke gevallen de opsporing en vervolging van ernstige misdrijven.

Geen noodzaak tot nog meer bevoegdheid van de minister

Privacy Barometer die in Nederland de stand van de politiek ten aanzien van privacy bijhoudt, is al met een reactie naar buiten gekomen. De gevolgen van dit wetsvoorstel zijn onacceptabel: het ziekenhuis wordt een DNA databank voor justitie en de zorg wordt een verlengstuk van de politie. Ook medische wetenschappers en biobanken zijn tegen. De risico’s voor het wetenschappelijk onderzoek zijn te groot. Meer mensen zullen hun toestemming weigeren of intrekken om lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek te laten gebruiken.

Onrechtmatig

De bevoegdheid die Schippers wil, schaadt de persoonlijke levenssfeer van mensen. Dat mag alleen als er onder andere een aantoonbare noodzaak is, maar de minister geeft geen enkele noodzaak, laat staan dat ze die onderbouwt. Daarmee is invoeren van deze bevoegdheid onrechtmatig, aldus Privacy Barometer.

De minister vraagt op alle onderdelen van de regeling een reactie. Alle reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.

Lees het conceptvoorstel Wet zeggenschap lichaamsmateriaal en de toelichting op de consultatie op Internetconsultatie: www.internetconsultatie.nl/zeggenschaplichaamsmateriaal

Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie, Privacy Barometer, 30 april 2017: www.privacybarometer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer