Omooc: Online colleges voor ambtenaren: Waar is de overheid van?

Op donderdag 28 augustus 2014 vindt de eerste Omooc plaats. Vanaf die dag is het elke donderdag gedurende acht weken “Omoocdag”. Omooc is een mooc, speciaal bedoeld voor mensen die bij de overheid werken. Mooc betekent massive open online course, een cursus bedoeld voor massale deelname op internet. Deelnemers zijn dus niet aan een locatie gebonden; de video’s kunnen bekeken worden op elk willekeurig moment.
Elke donderdag komt er om 12.00 ‘s uur middags een nieuw college over het thema: “Waar is de overheid van?”. Uitgangspunt is dat publieke opgaven niet door de overheid, de civil society of de markt afzonderlijk zijn op te lossen. Met welke problemen mag en wil een overheid zich bemoeien? Hoe zorgen we dat de overheid niet meer uitgeeft dan nodig? Wie maakt sociale impact?

In deze serie van acht colleges bieden toonaangevende sprekers een verrassend nieuw perspectief. Aan het woord komen Martijn Aslander, Kim Putters, Jos van der Lans, Albert Jan Kruiter, Mark Hillen, Chris Sigaloff en Sadik Harchaoui. Zij spreken over het einde van de overheid zoals we die kennen, over de vijf problemen die de decentralisatie moet gaan oplossen: een nieuw kader voor maatwerk, het radicaal anders financieren van maatschappelijke vraagstukken en het innoveren van maatschappelijke betrokkenheid.

Een aantal sprekers presenteert zich in een introductievideo op de site van Omooc. Enkele uitspraken:

“De weerbarstigheid van deze tijd dat twee tegenover liggende scenario’s simultaan waar kunnen zijn”.

“De Nederlandse verzorgingsstaat staat aan de vooravond van de grootste herzieningen die we ooit gekend hebben”.

“De uitdaging: meer doen met minder geld”.

“Als die mensen een baan hebben, in plaats van een uitkering, dan betalen we met z’n allen minder belasting”.

“Geen grand designs van bovenaf, maar veel meer kleine initiatieven en experimenten”.

“De verzorgingsstaat van de toekomst gaat niet om gelijke behandeling van gelijke gevallen, maar het ongelijk behandelen van mensen naarmate ze verschillen”.

“De participatiesamenleving gaat over veel meer dan over zorg”.

Voor meer info, uitleg en aanmelding voor de online colleges: www.omooc.nl.
Omooc is voor iedereen toegankelijk, en gratis.

oomoc

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer