Groep Amerikaanse activisten voert campagne om het geld uit het politieke systeem te halen
Op 24 januari 2014 arriveert Lawrence Lessig, hoogleraar recht aan de universiteit van Harvard in de V.S., in gezelschap van vrienden en mede-activisten in Nashua om een verjaardag te vieren. Ze komen uit het noorden van de Verenigde Staten, uit Dixville Notch, New Hampshire en voeren campagne om aandacht te vragen voor de invloed van geld op de politiek.
Ze leggen de reis te voet af en noemen hun campagne de New Hampshire Rebellion. Hun doel is dat het publiek gaat onderzoeken hoe geld het politieke systeem beschadigt, vooral in Washington.
De tocht is begonnen op 11 januari in het dorp Dixville Notch, dat nationale bekendheid in Amerika heeft vanwege de manier waarop het zijn verkiezingen houdt. Het is traditie de stembus kort na middernacht te openen en alle kiezers de gelegenheid te geven rond die tijd hun stem uit te brengen. Daarna wordt de stembus weer gesloten en de stemmen binnen enkele minuten geteld. Dixville Notch maakt zodoende altijd als eerste van het land het stemresultaat bekend.
De begindatum van de mars is, evenals de einddatum, niet willekeurig gekozen. Op 11 januari 2013 maakte de 26-jarige Amerikaanse computerprogrammameur en activist Aaron Swartz een eind aan zijn leven. Swartz voerde actie tegen de omstreden SOPA-wet (Stop Online Piracy); hij wordt beschouwd als een van de de belangrijkste strijders van zijn generatie tegen corruptie. Swartz was aangeklaagd voor computerfraude; hem hing een gevangenisstraf tot 35 jaar en een boete van 1 miljoen dollar boven het hoofd. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie gaf later toe dat de aanklacht tegen Swartz politiek gemotiveerd was.
De mars is bijna 300 km lang en eindigt bij de Unitarian Universalist Church in Lowell Street in Nashua op vrijdagmiddag 24 januari om half vier waarna een feest volgt ter gelegenheid van de honderd en vierde geboortedag van een overleden inwoonster van New Hampshire: Doris Haddock, beter bekend als “Granny D” – Oma D. Deze in 2010 overleden vrouw liep vijftien jaar geleden een mars door de Verenigde Staten om aandacht te vragen voor de ondermijnende invloed van geld op de politiek. Zij was toen 88 jaar oud
Hachelijke vraag van de Rootstrikers
De deelnemers aan de mars zamelen geen geld in voor een goed doel zoals voor dit soort campagnes gebruikelijk is, ze proberen ons bewustzijn te verhogen, en dat geldt vooral voor de kiezers van New Hampshire die meedoen aan de presidentiële voorverkiezingen. De New Hampshire Rebellion wil druk uitoefenen op politici om het geld uit de politiek te halen.
De campagnevoerders maken deel uit van de door Lessig en Joe Trippi in 2011 opgerichte Rootstrikers-beweging, een organisatie van ongebonden activisten: “Wij, burgers van de Verenigde Staten vragen de mensen van New Hampshire hun buitengewone macht maximaal te benutten door elke presidentskandidaat die meedoet aan de voorverkiezingen in 2016 te dwingen antwoord te geven op de hachelijke vraag: “Hoe gaat ù een eind maken aan het corrupte politieke systeem in Washington?”
De naam Rootstrikers is ontleend aan een passage uit het eerste hoofdstuk van het boek Walden van de 19e eeuwse schrijver Henry David Thoreau: “There are a thousand hacking at the branches of evil to one who is striking at the root”, wat wil zeggen dat duizenden bezig zijn met het zagen aan de takken van het kwaad, maar dat een op de duizend aan de wortel raakt.
Zowel leden als kandidaatsleden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigde besteden 30 – 70 procent van hun tijd aan het inzamelen van geld voor hun verkiezing. Ze zijn niet bezig met beleid maken of regeren, hun werk bestaat steeds meer uit hoofdzakelijk het werven van fondsen. Ze waren gekozen om dienstbaar te zijn aan de hele bevolking, maar ze worden in toenemende mate door het corrupte systeem gedwongen dienstbaar te zijn aan hun geldschieters. Dit politieke disfunctioneren bedreigt de democratie. Parlementsleden hebben plichten en behoren dienstbaar te zijn aan het volk.
Corruptie is het bederf van integriteit
In een video legt Lessig uit dat het systeem alleen kan veranderen als de bevolking de cynische houding van “ik kan toch niets doen om het systeem te veranderen” aflegt en zich inspant de politici in de periode tot de verkiezingen te confronteren met de vraag over corruptie. Het publiek zou bestrijding van corruptie in de politiek tot belangrijkste thema moeten maken in de aanloop naar de verkiezingen van 2016.
Senator en voormalig presidentskandidaat John McCain heeft gezegd over corruptie: “Het is het beschadigen van integriteit, deugd en morele beginselen. De onbeperkte hoeveelheden geld die worden geschonken aan politieke campagnes hebben onze integriteit aangetast. En wie is door dit systeem bedorven? We zijn er allemaal door bedorven omdat geld toegang biedt en toegang is invloed. Ik val een systeem aan. Ik val een systeem aan dat gerepareerd moet worden. Het systeem maakt dat goede mensen slechte dingen doen”.
Ga naar de website van de Join the NH Rebellion, volg de mars en bekijk de video’s met prof. Lawrence Lessig: www.nhrebellion.org
A long march to Rebellion, artikel in de Nashua Telegraph, 19 januari 2014: www.nashuatelegraph.com (Krant niet meer toegankelijk voor “European Economic Area (EEA) including the EU”).
Aaron’s Walk: The New Hampshire Rebellion, door Lawrence Lessig, Common Dreams, 11 januari 2014: www.commondreams.org
Website Rootstrikers: www.rootstrikers.org
U P D A T E
Video: Interview met Lawrence Lessig over de March to end corruption door Bill Moyers, 14 februari 2014, met transcriptie van het interview: http://billmoyers.com
How to Make Americans Care About Money Corrupting Politics, door Lawrence Lessig, 31 januari 2014, The Atlantic: www.theatlantic.com