Face2Face meeting
Op 9 juli 2013 vond er in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken een zeer opmerkelijke gebeurtenis plaats.
Minister Frans Timmermans is, zoals u wellicht weet, inmiddels een fervent Facebook-gebruiker. Blijkbaar wordt dit zeer gewaardeerd, want ondertussen hebben meer dan 18.000 mensen de knop “vind ik leuk” aangeklikt en wordt er ontzettend veel gereageerd op de posts van de minister.
De minister liet eerder weten dat hij iets bijzonders zou organiseren voor zijn “Facebook-vrienden” wanneer dat er meer dan 10.000 zouden worden.
Een aantal weken geleden was het zover. Via FB nodigde hij mensen uit om zich in te schrijven voor een Face2Face ontmoeting op het Ministerie. De inschrijvers konden een gerichte vraag formuleren die zij graag aan de minister wilden stellen. Er waren maximaal 150 plaatsen beschikbaar. Ik was er als de kippen bij om me in te schrijven en mijn vraag was: “Hoe kijkt u als minister én als mens naar uw beroepseer in relatie tot de gebeurtenissen en ontwikkelingen waarmee u tijdens uw werk te maken krijgt?”.
Enige tijd later kreeg ik per e-mail een uitnodiging toegestuurd.
Op 9 juli was het zover. Bij aankomst viel me onmiddellijk de enorme gastvrijheid en warme ontvangst op. Ik bleek niet de enige te zijn. Bij binnenkomst hoorde je daarover iedereen positief spreken. De zaal liep helemaal vol met naar schatting tegen de 150 mensen.
Door Buitenlandse Zaken (BuZa) was een programma samengesteld.
Onder leiding van tv-presentator Leon Verdonschot ging minister Timmermans met Renée Jones-Bos (Secretaris-Generaal van het departement en voormalig mensenrechtenambassadeur van BuZa), en met Koen van Dijk (directeur COC) in gesprek over Mensenrechten in en buiten Nederland.
Vervolgens sprak hij met Bert van Oostveen (directeur KNVB) en Simon Cziommer (voetballer van Vitesse, ambassadeur van Right to Play) en regisseur Johan Simons over het thema Sport en Cultuur in relatie tot politiek.
Twee FB-vrienden werden geselecteerd om rechtstreeks hun prangende vraag aan de minister te stellen. Luuk van Middelaar (Europese Raad) las via een video-verbinding een column voor.
De tafelgesprekken werden afgesloten met ambassadeur Ed Kronenburg (Parijs), Han Peters (Kaboel) en publiciste en Arabiste Petra Stienen over de rol van Nederland in de wereld.
Frans Timmermans sprak zeer gepassioneerd en vol trots over zijn beroep, en zoals verwacht ook over Europa en dat hij Europeaan is. Het viel me op dat hij zijn liefde voor Europa wist samen te brengen met de grilligheid en het gevaar binnen de diverse landen als gevolg van de economische en financiële crisis. Hij wees op de kwetsbaarheid door het voorbeeld van de Balkan te noemen. Dat is pas 18 jaar geleden. Hij zei in zoveel woorden dat wanneer de financieel/economische/sociale ontwikkeling op de huidige manier doorzet, dat een nieuwe soortgelijke dreiging ons boven het hoofd hangt. Volgens Frans Timmermans worden er grenzen bereikt die niet mogen worden overschreden, want dan loopt het uit de hand.
Zijn gepassioneerde manier van spreken werkte aanstekelijk. Dat kwam met name tot uiting tijdens de informele bijeenkomst na het officiële gedeelte. Ongeveer 20 diplomaten van het departement hadden zich tussen het publiek gemend en gingen met iedereen in gesprek over hun werk, beroep en uiteraard over de meeting. Dat deden ook enkele deelnemers aan de tafelgesprekken. Voor mij was het heel bijzonder te zien hoe een relatief gesloten en bureaucratisch ministerie zich presenteerde aan Facebook-vrienden van Frans Timmermans. De diplomaten en ambtenaren vertelden vol trots over hun werkzaamheden en waren zeer geïnteresseerd in de motivatie van de bezoekers om deel te nemen aan deze meeting. Mij viel in het bijzonder op dat er zoveel jonge mensen aanwezig waren.
Op weg naar huis kwam bij mij regelmatig het beeld bovendrijven van de trots waarmee mensen spraken over hun beroep en werk. Of over hun studie “buitenlandse betrekkingen” en hun ambitie om te willen werken bij dit ministerie of bij de Europese Unie. Ik sprak met iemand die radioprogramma’s maakte, maar ook met Arabiste Petra Stienen of met een diplomaat die regelmatig met Frans Timmermans meereist naar bijeenkomsten binnen en buiten Europa.
Maar wie ik ook sprak, iedereen vertelde hartstochtelijk en met veel trots over hun werk en beroep. Een meeting om nooit meer te vergeten.
Een woord van dank aan Frans Timmermans is daarom zeker op z’n plaats. Ben benieuwd of andere ministeries in zijn voetsporen volgen.
Ik zou het zeer op prijs stellen.
Jacques Smeets
www.deblauwediender.nl