Directeur Kenniscentrum VEMW: “Nederland heeft geen onafhankelijke en onberispelijke toezichtcultuur”

Het kenniscentrum en belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers VEMW vindt dat het onderzoek naar de Nederlandse Zorgautoriteit NZa een breed debat vereist over de onafhankelijkheid van toezicht. Dit naar aanleiding van de bevindingen van het onderzoek van de Commisie Borstlap naar de NZa waarvan de belangrijkste werden gepubliceerd op 1 september 2014. Het rapport zelf verschijnt op 2 september.
De Commissie Borstlap stelt vast dat het toezicht op de zorgsector in Nederland grondig moet worden herzien. Er is sprake van verwevenheid tussen het zelfstandig bestuursorgaan NZa en het Ministerie van Volksgezondheid dat via wet- en regelgeving de regels bepaalt.

NZa onderzoek vereist breed debat onafhankelijkheid toezicht

De VEMW schrijft op haar site dat wat de Commissie Borstlap heeft vastgesteld m.b.t. het toezicht op de zorg, niet uniek is voor die sector.

Algemeen Directeur van VEMW Hans Grünfeld: “Voor VEMW zijn de conclusies van de Commissie Borstlap herkenbaar. De conclusies staan niet op zichzelf. Ook de financiële sector heeft laten zien dat het toezicht de afgelopen jaren tekortgeschoten is. In de energiesector staat de regulering van de markt en het toezicht daarop onder steeds grotere druk. Op dit moment loopt er een consultatie om de Elektriciteits- en Gaswet te integreren in een Energiewet. Opvallend daarbij is de afname van de bevoegdheden van toezichthouder ACM*) in de voorstellen ten faveure van aanwijsbevoegdheden van de minister van Economische Zaken. Voor een zuivere verhouding dient ons inziens iedere schijn van ongeoorloofde inmenging voorkomen te worden en mag de minister geen bemoeienis hebben met individuele gevallen.

De voorbeelden uit de zorg, de financiële wereld en de energiemarkten lijken de conclusie te rechtvaardigen dat Nederland geen onafhankelijke en onberispelijke toezichtcultuur heeft. VEMW pleit dan ook voor een breed, sectoroverstijgend onderzoek en debat. De toegenomen regulering maakt het eens te meer nodig dat er structureel iets gaat veranderen, om het vertrouwen van de burger en het bedrijfsleven terug te winnen”.

*) ACM = Autoriteit Consument en Markt

Downloaden van  Het rapport van de Onderzoekscommissie intern functioneren NZa (346 pagina’s)in PDF op de site van de Tweede Kamer: http://tweedekamer.nl

NZa onderzoek vereist breed debat onafhankelijkheid toezicht, VEMW, 2 september 2014: www.vemw.nl

Ook commissie-Borstlap onder druk gezet door VWS, door Joep Dohmen en Jeroen Wester, NRC, 1 september 2014: www.nrc.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer