Skip to main content

De opmerkelijke verklaring van aftredende wethouder Mary Fiers

In een ingelaste raadsvergadering op 11 maart 2013 maakte wethouder Mary Fiers van Eindhoven haar aftreden bekend. Aanleiding is de actuele ontwikkeling rond de verhuizing van woonwagens in Tongelre. In januari was gebleken dat voor de verhuizing van de woonwagenbewoners zeker één miljoen euro teveel was betaald. Dat gebeurde op basis van valse taxaties door een externe medewerker. Mary Fiers kwam als wethouder van Wonen, Wijken, Ruimte en Burgerparticipatie onder vuur te liggen, maar overleefde een motie van wantrouwen.
Maar, afgelopen donderdag 7 maart bleek dat bij een verhuizing van een woonwagen die deze week zou plaats vinden, weer van alles mis was. “Toen heb ik wel wat krachttermen geuit”, aldus Fiers. Ze verweet zichzelf en de organisatie dat de fouten niet op tijd ontdekt waren.

Het lijkt erop dat wethouder Fiers aftreedt omdat haar ambtenaren geen eigenaarschap en morele verantwoordelijkheid hebben genomen. Zij heeft haar politieke verantwoordelijkheid moeten nemen voor de fouten die dus ambtenaren hebben gemaakt, en ze roept op tot een andere ambtelijke cultuur. Ze zegt in haar afscheidsverklaring:

“Volgens mij liggen de antwoorden niet in het nog verder vastleggen van procedures of het nog strikter controleren. Mijn mening is dat mensen het verschil maken. De overheid van nu, en morgen, is in veel opzichten niet meer de overheid van gisteren. Legt geen dingen op, maar maakt dingen mogelijk, verbindt en ondersteunt.

Dit betekent dus ook iets wezenlijks voor het handelen van alle mensen die bij de overheid werken. En dat kan alleen met juist méér handelingsruimte voor ambtenaren. Maar het vraagt tegelijkertijd ook echt om een scherper beeld van de eigen rol bij alle medewerkers.

Het vraagt een ontwikkeling van omgevingsbewustzijn, alertheid, zakelijkheid, maatschappelijke en politieke sensitiviteit. Het vraagt om ‘eigenaarschap’ en morele verantwoordelijkheid. Geen parafencultuur. Als medewerker ergens van zijn en willen zijn. Jezelf verantwoordelijk voelen tot in je haarvaten en dat je handelen laten bepalen. De gemeente als werkgever moet op haar beurt medewerkers ondersteunen om die kwaliteiten verder te ontwikkelen. En een werkomgeving scheppen waarin medewerkers die verantwoordelijkheid kunnen nemen”.

Lees de hele afscheidsverklaring van Mary Fiers: https://beroepseer.nl