Jonge Ambtenaar van het jaar 2015 Dagmar Winkelhorst: ‘Wat betekent het ambtenaar te zijn?’

dagmar winkelhorst jonge ambtenaar jaar 2015Dagmar Winkelhorst, ambtenaar bij de gemeente Midden-Delfland, mag zich Jonge Ambtenaar van het Jaar 2015 noemen. Op 22 januari 2015 kreeg zij de prijs uitgereikt op de feestelijke verkiezingsavond in Hotel Arena in Amsterdam. De verkiezing wordt elk jaar gehouden – sinds 2002 – en georganiseerd door de organisatie voor jonge ambtenaren: FUTUR.  De winnaar is in het jaar van verkiezing de ambassadeur voor jonge ambtenaren en draagt een boodschap ter aansporing uit: “Neem de rol van ambtenaar op je in een veranderende overheid!”

De 34-jarige Winkelhorst is afdelingshoofd dienstverlening, communicatie & informatie in Midden-Delfland. Zij werd in december 2014 genomineerd en nam het in de finale op tegen drie andere kandidaten.
Op de verkiezingsavond moesten de finalisten voor publiek de strijd met elkaar aangaan. Het was een afvalrace, waarbij ze door opdrachten te maken, moesten laten zien waarom juist zij de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar 2015 verdienen.

De jury, bestaande uit Jantine Kriens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG; Bartho Boer, hoofd communictie van NS; Pieter Litjens, wethouder van Amsterdam en Florus van der Linden van FUTUR vonden Winkelhorst niet alleen inhoudelijk sterk maar ook natuurlijk en niet ingestudeerd. Kriens voegde daaraan toe: “Dagmar vertelt het verhaal van de toekomst van de overheid”.

De publieksprijs ging naar Anne-Marleen Dijkhuis van de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland. Zij mag een opleiding naar keuze volgen bij Nyenrode. De derde finalist, Maarten van der Meer, greep naast de grote prijzen maar maakte grote indruk met zijn visie op een duurzame overheid.

Eric de Kluis schrijft op de site van Binnenlands Bestuur dat Winkelhorst een sterk pleidooi hield voor het ambtenaarschap dat zich niet richt op een blauwdruk van de systeemwereld, waar het soms belangrijker lijkt de juiste vinkjes in de juiste vakjes te kunnen zetten, dan waarde toevoegen aan de samenleving en het leven van de individuele burger. Ze gaf aan geen moeite te hebben met het schoppen tegen heilige huisjes, als dat schoppen maar geen doel op zich is. “Het gaat me niet om verzet, maar om gedrevenheid”.

Volgens Winkelhorst moet een ambtenaar, behalve zichzelf zijn, zich ook continu afvragen wat het betekent om ambtenaar te zijn. “Een ambtenaar is iemand die zich voortdurend afvraagt waarom hij doet wat hij doet, en welke waarde hij daarmee toevoegt aan de samenleving. Als de werkelijkheid zich niet gedraagt als een blauwdruk, dan moet de ambtenaar daar ook niet van uit gaan”.

Intrinsieke motivatie, vrijheid en vertrouwen

Op de website van re.Public staat een interview met Dagmar Winkelhorst van december 2014 waarin zij o.m. vertelt dat je “als jonge ambtenaar je moet verzetten tegen de bestaande structuren. Gezond eigenwijs zijn en kritisch. Het idee loslaten dat alles wat we doen heeft te maken met het afleggen van verantwoording en het zetten van vinkjes, waardoor iedere vorm van creativiteit doodslaat. Je moet de intrinsieke motivatie weten te bereiken en ambtenaren vrijheid en vertrouwen geven. Daardoor verbetert de dienstverlening en daar doen we het toch voor. Dit doe ik in Midden-Delfland ook. Onlangs was er nog iemand aan de balie die een opmerking had over de bewegwijzering in het gemeentehuis. Mijn collega aan de balie heeft goed naar hem geluisterd in plaats van direct in de verdediging te schieten en uit te leggen waarom wij de dingen hebben gedaan zoals ze zijn. Nu zoeken we samen met hem een oplossing voor het probleem waar hij mee kwam”.

Dagmar Winkelhorst is de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2015, Futur, 23 januari 2015: www.javhj.nl (Deze site is opgeheven) Zie voortaan site van FUTUR: https://futur.nl/javhj

Jonge Ambtenaar van het Jaar komt uit Midden-Delfland, Omroep West, 22 januari 2015: www.omroepwest.nl

Jonge Ambtenaar van het Jaar wil prikkelen, door Katja, Nieuw organiseren nu, 27 januari 2015: www.nieuworganiseren.nu

Dagmar Winkelhorst is Jonge Ambtenaar van het Jaar, door Eric de Kluis, Binnenlands Bestuur, 22 januari 2015: www.binnenlandsbestuur.nl

Gezond eigenwijs en kritisch, door Cindy Castricum, 4 december 2014: https://cindycastricum.nl/2014/12/04/dagmar-winkelhorst-gezond-eigenwijs-en-kritisch/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer