Skip to main content

Oratie van hoogleraar Jet Bussemaker: “Zorg als sociale kwestie”

Oratie Jet Bussemaker

We zouden ons volgens Jet Bussemaker meer dan nu moeten richten op het bevorderen van gezondheid bij kwetsbare groepen: “De gezondheidsverschillen tussen mensen met een lagere en een hogere sociaaleconomische status nemen toe. Sociale vaardigheden spelen een steeds belangrijkere rol om gezond te blijven en kansrijken profiteren daar meer van dan kansarmen”.

Bussemaker is per 1 juli 2018 aangesteld als hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg. Het betreft een nieuwe, gecombineerde leerstoel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) van de Universiteit Leiden in Den Haag. In het Kabinet Rutte II (2012-2017) was Bussemaker Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In het kabinet-Balkenende IV was Bussemaker staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2007 – 2010).

De stad als living lab

Vanuit de LUMC-Campus in Den Haag en de FGGA wil Bussemaker de stad als living lab gebruiken om te analyseren hoe beleid uitpakt, bijvoorbeeld in de samenhang tussen gezondheidssituatie en schulden. Op die manier hoopt ze te leren hoe het anders kan: “Denk bijvoorbeeld aan huisartsen die patiënten hebben met schulden. We weten dat het hebben van schulden chronische stress veroorzaakt en gepaard gaat met veel gezondheidsklachten. Een pil voorschrijven helpt dan op z’n hoogst tijdelijk, maar lost het echte probleem niet op. We willen kijken of we kunnen experimenteren met een andere aanpak”.

Zorgprofessionals spelen een cruciale rol

Bussemaker pleit voor meer aandacht voor preventie in de zorg, gericht op mensen die te maken krijgen met een stapeling van sociale problemen: “Wetenschap kan helpen om de dieper liggende oorzaken van gezondheidsklachten te achterhalen en om perspectief op verbetering te geven. Dat vergroot de maatschappelijke impact van wetenschappelijke kennis”.

Zorgprofessionals spelen volgens Bussemaker een cruciale rol. “Geneeskundestudenten worden opgeleid met het idee om zo specialistisch mogelijk te worden. Ik wil hen, maar ook de praktiserend artsen, juist stimuleren om over de grenzen van hun specialisatie heen te kijken en op een andere manier naar patiënten te kijken. Ik pleit voor geëngageerde artsen die geen genoegen nemen met het behandelen van symptomen, maar samen met anderen de maatschappelijke oorzaken ervan willen wegnemen. Gezondheid is geen individuele kwestie, maar een sociale kwestie”.

Lees de oratie van Jet Bussemaker: Zorg als sociale kwestie, LUMC, 15 februari 2019: www.lumc.nl/over-het-lumc/actueel/2019/februari/jet-bussemaker-de-zorg-is-een-sociale-kwestie-niet-alleen-een-medische/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.